Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Paahteinen kikherne- ja pinaattisalaatti

Tämä pohjois-afrikkalaisvaikutteinen, lämpimänä tarjottava salaatti on täynnä proteiineja ja elinvoimaista vihreyttä. Salaatin pääraaka-aineiden perustana olevat tuore pinaatti ja kikherneet tekevät hyvää myös lihaksille ja iholle. Salaatin rapea ja ihanan paahteinen makujen sinfonia on viedä kielen mennessään.

Maun salaisuutena on leipäkuutioista ja yrteistä valmistetun tahnan yhdistäminen sahramilla maustettujen kikherneiden sekä tuoreena haudutetun pinaatin kanssa.

Vaikka reseptin raaka-ainelista voi alkuun tuntua loputtoman pitkältä, on salaatin valmistaminen jopa ensikertalaiselle helppoa. Aloitin itse tuunamisen jo edellisenä iltana laittamalla kikherneet likoamaan yön yli. Kiireisempi kotikokkaaja voi yhtä hyvin ostaa säilöttyjä herneitä keittiöhifistelyn sijaan valmiina kaupasta.

Tuore pinaatti oli minulle raaka-aineena uusi tuttavuus. Hämmästyin havaitessani 500 grammaa tuoretta pinaattia kutistuneen kypsennettäessä vaivaiseksi kahdeksi desiksi kypsää pinaattia. Opin myös, että pinaatista saa rapeampaa, jos vain malttaa antaa sen hetken kuivahtaa ennen kuumentamista.

Löysin tämän reseptin Samuel ja Samantha Clarkin kirjoittamasta kiehtovasta keittokirjasta Moro: The Cookbook 2003.

Kiinnostuin tosissani proteiinipitoisista kikherneistä tätä reseptiä tehdessäni. Viime kesäinen kokeiluni lehtikaalisipsien valmistuksesta johti uuteen ideaan. Idean tuotoksena haluan jakaa nyt alla olevan olevan snacksin ohjeen, joka terveellisyydessään ja maussa on viedä melkein järjen!

Kikherne-snacks

Valmista uunissa paahtamalla kikiherneistä herkullisia välipalanaposteltavia. Valuta kikherneistä ylimääräinen neste pois ja anna niiden kuivahtaa hetki ennen niiden levittämistä tasaisesti uunipellille. Mausta uunipellillä olevat kikherneet kevyesti oliiviöljyllä sekä itsetehdyllä yrttisuolalla ennen paistamista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Herkuttele!

Mukavaa kesän jatkoa!

-Mikko

Kikherne- ja pinaattisalaatti

neljälle

200 g kuivattuja kikherneitä
(vaihtoehtoisesti 230 g suolaliemessä säilöttyjä kikherneitä)
500 g tuoretta pinaattia
6 rkl oliiviöljyä
3 viipaletta valkoista paahtoleipää
3 valkosipulin kynttä
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
nippu tuoretta oreganoa
1 chili
1 1/2 rkl punaviinietikkaa
hyppysellinen sahramia
1/2 tl savustettua paprikajauhetta
merisuolaa
rouhittua mustapippuria

Esivalmistelut:
Liota kikherneitä kulhossa yön yli jääkaapissa. Lisää kulhoon hyppysellinen ruokasoodaa.
http://ruoka.ts.fi/wp-admin/my-sites.php
Pese ja kuivaa pinaatinlehdet. Leikkaa paahtoleivistä kuoret pois ja viipaloi leipäpalat kuutioiksi.

Silppua oreganot. Viipaloi valkosipulinkynnet ja chili pieniksi paloiksi. Hauduta sahrami neljässä ruokalusikallisessa kiehuvaa vettä.

 

Tee näin:
1.Siivilöi yön yli liotetut kikherneet kylmän veden alla ja siirrä herneet isoon kattilaan, jossa on 8 dl vettä. Keitä herneitä hiljalleen 1-2 tuntia, kunnes ne ovat pehmeitä. Kaada nestettä pois sen verran, että herneet juuri peittyvät ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita kattila syrjään.
2. Kuumenna toinen kattila ja lisää siihen oliiviöljyä. Lisää pannulle pinaatti ja hyppysellinen suolaa. (Tämä on hyvä tehdä osissa). Hämmennä pinaatilehtiä kattilassa, kunnes ne kutistuvat. Valuta siivilän avulla ylimääräinen rasva pois ja laita pinaatit syrjään.
3. Kuumenna jäljellä oleva öljy pannulla tai kattilassa ja paahda leipäkuutiot pannulla kullankeltaisiksi. Lisää tämän jälkeen valkosipuli, juustokumina, oregano ja chili, paahda vielä noin minuutin ajan, kunnes valkosipuli muistuttaa väriltään pähkinää.

Siirrä paahdetut leipäkuutiot tehosekoittimeen ja lisää vielä punaviinietikka. Prosessoi leipäkuutiot tahnaksi. Siirrä tämän jälkeen leipäseos takaisin pannulle yhdessä kikherneiden ja haudutetun sahramin kanssa.

Hämmennä kunnes kikherneet ovat kuumia ja imeneet itseensä makuja sahramista ja leipäseoksesta. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää ja kuumenna pinaatti. Sirottele valmiin salaatin päälle vielä paprikajauhetta ja tarjoile salaatti tuoreen leivän kanssa.

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Paahteinen kikherne- ja pinaattisalaatti”

  1. Hanna-L. Saalpo

    Aina kun suomalaisessa, alkujaan muunmaalaisessa reseptissä mainitaan kumina, epäilykseni heräävät. Usein olen ollut oikeassa arvatessani, että alkuperäisessä reseptissä on käytetty jeeraa = cumin. Miten on tämän reseptin kohdalla?


    • Mikko Kapanen

      Kiitos asiantuntevasta kommentista. Käytin omassa reseptissäni kuminaa, mutta alkuperäisen reseptin mukaan ohjeeseen olisi kuulunut käyttää juustokuminaa eli jeeraa. Juustokumina antaa tavallista kuminaa hieman pistävämmän ja mausteisemman maun. Juustokumina tunnetaan myös nimellä roomankumina ja sitä kasvatetaan paljon etenkin Marokossa ja Syyriassa. Korjasin ohjetta tältä osin. Englannin kielinen alue käyttää tosiaan jeerasta nimeä cumin. Kumina on englanniksi caraway.


Kommentoi