Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Kaktuksesta potkua grillikesään – Tabouleh uudella tavalla

Trendikäs tabouleh sopii mainiosti raikkaaksi kaveriksi kaikille kesän grillattaville herkuille pihvistä makkaraan.

Tabouleh sellaisenaan on myös vegaanin ja kasvissyöjän varma valinta kesäherkuksi tarjottavaksi esimerkiksi naan-leivän kanssa. Jo pelkästään taboulehin valmistamiseen tarvittavien raaka-aineiden käsitteleminen kesäkeittiössä levittää ihanaa tuoksua ympärilleen. Alkujaan Syyriasta ja Libanonista peräisin olevan salaatin mausteista ja yrttistä makumaailmaa täydennetään tässä ohjeessa lisäksi kirpsakkaan makuisella kaktuksella.

Tutustuin kaktukseen alkukesästä Lontoossa, jossa sitä voi bongata joidenkin ravintoloiden ruokalistoilla. Kirjoittamalla Googleen hakusanoiksi sanat ”syötävä kaktus” selviää paljon.

Sain hakukoneen avulla selville  syötäväksi tarkoitettujen kaktusten kuuluvan laajaan opuntia-kaktussukuun, jonka lukuisista alalajeista erityisesti opuntia ficus-indica -lajia käytetään ruoanvalmistuksessa. Lajin hedelmät tunnetaan meillä kaktusviikunan nimellä. Tätä hedelmää on ilmeisesti saatavilla kaupoissa ainakin alkusyksystä.

Opuntia-kaktuksesta voi hyödyntää ruoanvalmistuksessa hedelmien lisäksi myös kasvin piikikästä varsiosaa.  Kaktuksen syötävä varsiosa on itse asiassa yksi tärkeimmistä meksikolaisen keittiön perusraaka-aineista. Kaktuksen kirpeä maku antaa lihaisan tuntuman salaatteihin ja sen maku on parhaimmillaan tomaatin, sipulin, korianterin ja tuorejuuston kanssa tarjottuna. Minun mielestäni säilötyn kaktuksen maku muistuttaa hieman mietoa jalopenoa, jolla kaktuksen voi tarvittaessa myös korvata.

Meksikolaiset käyttävät kaktusta myös grillattuna muun muassa tacoihin antamaan toivottua kirpakkaa potkua. Kaktuksen makean hillomaiset hedelmät muistuttavat maultaan vadelmaa.

Kaktus on myös superruokaa ja sillä on paljon terveysvaikutuksia. Kasvi sisältää luuston ylläpitoon tarvittavaa mangaania sekä C-vitamiinia. Kaktus on ollut kuitumaisen luonteensa ansiosta suosittua myös osana laihduttajien ruokavaliota.

Kaktuksen löytäminen tämän blogireseptin raaka-aineeksi osoittautui erittäin haastavaksi. Itse asiassa niin haastavaksi, että harkitsin jossain vaiheessa jopa puutarhaliikkeestä hankkimani koristekaktuksen muuttamista syötävään muotoon. Onnistuin löytämään aiheesta havainnollisia ja opettavaisia videopätkiä kirjoitettuani Youtuben videopalveluun hakusanoiksi sanat ”eat cactus”. Videopätkiä katselemalla opin ainakin varomaan kaktuksen pistäviä piikkejä. Lopulta onnistuin löytämään säilöttyä kaktusta ihan kotoiselta Stockmannilta.

Mahtavaa grillauskesää!

-Mikko

kukkuva kaktus 2
Opuntia-kaktuksen hedelmiä
Opuntia ficus-indica

P1390011P1390009

Kaktus-tabouleh

neljälle

3 1/2 dl bulgur-vehnää
3 1/2 dl vettä
1 tölkki (400 g) säilöttyä kaktusta
1 tl green harissa -mausteseosta
1/2 tl suolaa
3 tomaattia
3-4 tuoretta viikunaa
1/2 lime
1/2 sitruuna
1/2 punainen paprika
1 kurkku
1/2 punainen chili
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 dl tuoretta korianteria
1 dl tuoretta minttua
nippu lehtipersiljaa
1-2 rkl oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria

Tee näin;
1. Kiehauta vesi kattilassa ja nosta kattila pois liedeltä. Lisää nesteen joukkoon suola, green harissa-mausteseos, 1 tl oliiviöljyä sekä bulgurit. Sekoita puukauhalla ja anna seoksen seisahtua kannen alla 5-7 minuuttia, kunnes seos turpoaa.

2. Pese, pilko ja poista mahdolliset siemenet tässä vaiheessa tomaateista, kurkusta, sipulista ja chilistä. Kuori ja pilko valkosipulin kynnet. Silppua pieneksi korianteri, minttu ja lehtipersilja. Viipaloi viikunat lohkoiksi (säästä muutama koristeluun). Leikkaa lime ja sitruuna puoliksi. Valuta kaktuksesta ylimääräinen neste pois ja laita ainekset odottamaan taboulehin sekoittamista.

3. Rakenna ja viimeistele taboulleh kaatamalla valmis bulgur kulhoon. Lisää sen jälkeen loput ainekset ja sekoita kaikki pilkotut ainekset kevyesti kulhossa. Lisää kaktussuikaleet viimeiseksi. tarkista suola ja viimeistele taboulleh rouhitulla mustapippurilla sekä lorauksella laadukasta oliiviöljyä.

4. Laita valmis tabouleh vielä vetäytymään jääkaappiin pariksi tunniksi ja koristele annos ennen tarjoilua.

Kommentoi