Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Väriä ja vauhtia elämään superfood-energiapatukoista

Energiapatukat ovat ihan loistava keksintö moneen tarpeeseen. Tärkeintä on tietysti niiden hyvä maku. Hyvä maku edesauttaa patukkariippuvuuden synnyssä – ja tämä on todellakin toivottu riippuvuus.

Toisekseen ne ovat terveellisiä, täyttäviä ja kompakteja käteen sopivia minne vain mukaan otettavia välipaloja – vaikka nautittavaksi ennen urheilutreenejä. Patukan avulla voi lisäksi erinomaisesti tyydyttää yllättävää makeanhimoa vaikkapa kahvikupposen kera.

Yksinkertaistettuna siis aivan loistava takeaway-superfood 🙂

Oma patukka-addiktioni liittyy tällä hetkellä treenaamiseen. Ennen salitreeniä tai juoksulenkkiä nautittu energiapatukka auttaa kehon energiatasoja pysymään suorituksen aikana ylhäällä, jolloin treenistä saa enemmän irti

Parasta näissä itse tuunatuissa energiapatukoissa on se, että niiden koostumuksesta päätät sinä itse.

Vaikka alla olevan reseptin raaka-aineiden lista tuntuukin tuskastuttavan pitkältä –  ja vaikka niiden hankinta yhdellä kertaa tuntuu kukkarossa – ei niiden valmistamista kotona silti pidä pelästyä. Patukoiden valmistaminen – jopa ensikertalaiselle – on itse asiassa yllättävän helppoa.

Valmistuksesta jäljelle jääneistä raaka-aineista riittää valmistettavaa useamman kerran, jolloin tuunaaminen tulee myös ajan myötä edullisemmaksi.

Tämän reseptin patukat ovat lisäksi sekä laktoosittomia että gluteenittomia. Pähkinä-allergikot voivat korvata reseptiä itselleen paremmin sopivaksi vaihtamalla allergisoivia raaka-aineita toisiksi.

ylhäältä

 

Me kaikki uskomme johonkin. Minä uskon lähes fanaattisen varmasti päivittäin pähkinöitä ja siemeniä syövien ihmisten elävän muita pidempään ja terveemmin.

Uskon myös antioksidanttien voimaan vanhenemiseen liittyvien prosessien hidastajana. Pähkinät sisältävät paljon pehmeitä eli tyydyttymättömiä rasvoja, E -vitamiinia, kivennäis- ja hivenaineita sekä flavonoideja.  Siemenet taas sisältävät hyvien rasvojen lisäksi myös paljon kuituja ja proteiinia. Viimeisimpien tutkimusten mukaan siemeniä syömällä voidaan ehkäistä monia tulehduksia, kun taas pähkinät ovat ihmisen sydämen melkein parhaita kavereita.

Patukoiden valmistaminen kannattaa aloittaa pähkinöiden ja hedelmien pilkkomisella, jonka jälkeen kaikki kuivat aineet sekoitetaan keskenään. Muna ja hunaja vatkataan erillisessä kulhossa, jonka jälkeen se sekoitetaan kaikki kuivat aineet sekoitetaan yhteen yhdessä kulhossa. Valmis massa levitetään uunipelille ja paistetaan uunissa.

Todella helppoa ja yksinkertaista.

Seuraavalla kerralla patukoita tehdessäni aion tehostaa niiden terveysvaikutuksia korvaamalla osan raaka-aineista esimerkiksi chia-siemenillä, lucuma-jauholla, kookosöljyllä, goji-marjoilla, puolukoilla… eli lisään joukkoon mahdollisimman paljon hyvää tekeviä antioksidantteja.

Voi kun olisi jo se ensi kerta:)

Tällä kertaa ei mulla muuta kuin laitetaan energiapatukka taskuun ja lähdetään treenaamaan!

-Mikko

lähi

Energiapatukkavene

(noin 20 patukkaa)

3 dl valkoisia seesaminsiemeniä
1 dl mustia seesaminsiemeniä
2 dl cashewpähkinöitä
1½ dl saksanpähkinöitä
1 dl pekaanipähkinöitä
½ dl kuivattuja karpaloita
1 dl kuivattua aprikoosia
½ kuivattua mansikkaa
½ dl kuivattua papaijaa
½ dl kookoshiutaleita¨
½ juoksevaa hunajaa
3 munaa

Mittaa seesaminsiemenet ja kookoshiutaleet isoon kulhoon ja pienennä tämän jälkeen käsin tai monitoimikoneella kaikki pähkinät karkeaksi jauhoksi. Leikkaa veitsellä kaikki hedelmät hyvin pieniksi paloiksi. Yhdistä ja sekoita kaikki ainekset keskenään.

Vatkaa muna ja hunaja erillisessä kulhossa, jonka kaadat isoon kulhoon kuivien aineiden sekaan. Sekoita kunnes kaikki aineet ovat riittävästi sekoittuneet.

Levitä massa uunipellin leivinpaperin päälle ja muotoile siitä suorakulmion (25 x 20 senttiä) muotoinen tasainen levy. Paista uunin 150 asteessa noin 20 minuuttia.

Anna jäähtyä hetki paistamisen jälkeen ja leikkaa sen jälkeen 10 x 3 -senttisiksi tangoiksi.

Tulosta resepti

Kommentoi