Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Helpota ruokastressiä valmistamalla koko viikon ruoat yhtenä päivänä

Omaa kiireisen viikon aiheuttamaa ruokastressiä voi kätevästi helpottaa valmistamalla yhtenä päivänä sarjatyönä samaa valmistustapaa käyttämällä ruoat koko viikoksi. Vaihtelevuutta eri päivien ruokiin saa raaka-aineita vaihtelemalla.

Ruoat on helppo kuljettaa annosrasioihin pakattuina kätevästi mukaan työpaikalle, kouluun tai harrastuksiin. Valmis ruoka-annos voi vaihtoehtoisesti odottaa myös kotona töistä palaavaa, jolloin voi välttyä ahmimasta nälkäisenä turhia välipaloja.

Tällä hetkellä paahtaminen tuntuu olevan trendikästä. Itse en tunnu ikinä kyllästyvän lehtikaalisipseihin. Uunissa paahtamisen ansiosta myös muihin  kasviksiin saa helposti lisää makua. Kasvisten upeaa makua voi korostaa lorauttamalla niiden päälle ennen uuniin laittoa lorauksen oliiviöljyä ja mausteita. Paahdettujen kasvisten kanssa sopii lisäkkeeksi hyvin pasta, riisi, kvinoa tai bulgurvehnä.

Lisäkkeen ansiosta ruoasta tulee täyttävämpi ja annokset maistuvat yhtä hyviltä sekä kylmänä että lämpimänä tarjottuna. Lisäsin annoksiin vielä kastikkeen lisämakua antamaan.

Kastike on hyvä pakata rasiaan erikseen, jotta annokset eivät vettyisi liikaa ennen niiden nauttimista. Myös kastikkeita on hyvä olla vähintään kahta erilaista.

Kasvisten lisäkkeenä tarjottava pasta ehtii kypsyä sopivasti paahtamisen aikana, jonka aikana ehtii hyvin tuunata kastikkeen valmisiin annoskuppeihin.

Käytin näiden ruokien valmistamiseen aikaa yhteensä reilut kaksi tuntia ja samalla sain aikaiseksi seuraavan koko viikon lounasruoat. Vaikka keittiössä uhrattu aika voi tekijästä tuntua yhtenä päivänä uuvuttavalta, niin seuraavalla viikolla säästetty aika maksaa itsensä monena päivänä takaisin yhtä stressiaihetta vähempänä.

-Mikko

 

Vihanneksia salaattiin kannattaa valita omien mieltymysten mukaan.
Lado vihanneksia kevyt kerros uunipellille ennen öljyn ja mausteiden lisäämistä.
Paahda kasviksia uunissa noin 20 minuuttia. Varo polttamasta niitä.
Nosta annosrasioiden pohjalle ensin pasta, kvinoa, bulgur tai riisi.
Asettele lisäkkeen päälle paahdetut vihannekset ryhmitellen. Lisää kastike pienessä kulhossa rasiaan ennen jäähdyttämistä. Sulje rasiat tiiviillä kannella ja laita jääkaappiin.
Voit tarjota salaatin myös lämpimänä välittömästi paahtamisen jälkeen.

Salaatti uunipaahdetuista vihanneksista

4-5 annosta
2 keskikokoista bataattia
2 porkkanaa
½  punainen paprika
½ keltainen paprika
200 g kikherneitä suolaliemessä
150 g parsakaalia
150 g punakaalia
200 g ruusukaalia
170 g sokerihernettä

Kasvisten pinnalle ennen paahtamista:
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2-3 valkosipulin kynttä tai 2-3 tl vaihtoehtoisesti valkosipulijauhetta

kuivattua sipulia tai 2 tl jauhettua sipulia

Laita uuni lämpeämään 220 asteeseen. Kuori ja viipaloi bataatit ja porkkanat. Pilko paprikat pieniksi paloiksi. Leikkaa punakaali suikaleiksi. Valuta vesi pois kikherneistä. Irrota parsakaalin nuput varresta. Halkaise ruusukaalit.

Levitä vihannekset tasaisesti ryhmittäin uunipelille. Kaikki kasvikset eivät mahdu samalle uunipellille, joten joudut varaamaan myös toisen pellin. Pirskottele oliiviöljyä, suolaa ja valkosipulijauhetta kasvisten päälle. Jos käytät tuoretta valkosipulia, niin murskaa valkosipulin kynnet oliiviöljyn joukkoon ja sekoita ennen levittämistä. Laita uunipelti uuniin 20 minuutiksi. Kääntele kasviksia puolivälissä kypsymistä.

Keitä tässä välissä lisäkkeenä tarjottava pennepasta, kvinoa ja bulgurvehnä ja valmista kastikkeet.

Annosrasioiden pohjalle:
250 g pennepastaa
1 dl kvinoaa
2 dl bulgurvehnää

Keitä pennepasta, kvinoa ja bulgurvehnä pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Voit halutessa käyttää näiden lisäksi myös riisiä.

Kastike:
½ dl jogurttikastiketta tai soijajogurttia
korianteria
½ limen mehu
suolaa
mustapippuria

Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella hyvin keskenään.

lisäksi:
½ dl valmista pestokastiketta

Yhdistä viimeiseksi ainekset yhteen asettelemalla ensin tarjoiluastian pohjalle valintasi mukaan pastaa, kvinoaa tai bulgurvehnää. Nostele tämän jälkeen paahdettuja kasviksia lisäkkeen päälle. Viimeistele annos tuoreella basilikalla tai korianterilla. Tarjoa salaatti jogurttikastikkeen tai peston kanssa.

10 vastausta artikkeliin “Helpota ruokastressiä valmistamalla koko viikon ruoat yhtenä päivänä”

  1. Ruusa

    Typerä ohjeistus! Huitaisten heitellään, että esim. 2 keskikokoista bataattia, mutta sitten kuitenkin tarkkaan esim. että 150 g parsakaalia.

    Ja kylläpä on helppoa ja aikaa säästävää, kun keität satsin riisiä, satsin quinoaa, pennepastaa, bulguria ym.

    Ja ylipäätään olen aina, niin aikoinaan lapsiperheenäitinä kuin nyttemmin seniorina, inhonnut sellaisia reseptejä, joissa on 1/4 avokadoa, 1/2 sitruunan mehu, jne., ja kuten tässä, 1/2 limen mehu. Kyllä minä sille lopulle useimmiten keksin käyttöä, mutta tuo ylimielisyys ja haaskaamiseen vihjaaminen…(:


    • Mikko Kapanen

      Ikävä kuulla, ettei tämä resepti ollut mieleen. Minä myös pyrin hyödyntämään ruoanlaitosta ylijääneet raaka-aineet muiden ruokien valmistuksessa.

      Onneksi useimmille raaka-aineille löytyy monipuolista jatkokäyttöä. Ruoanlaitossa, toisin kun leivonnassa, ei onneksi tarvitse pikkutarkasti noudattaa reseptiä. Voi olla huoletta luovempi. Kiitos palautteesta ja mukavaa viikonloppua!


  2. Miia K

    Ihan mahtava idea! Menee heti kokeiluun! En oikein jaksa seurata blogeja, mutta luen aina tämän blogin jutut ja reseptit, monta on jo kokeiltukin! 😊


  3. Arde

    Menee heti testiin!


  4. Minnis

    Hyvännäköinen salaatti. Mutta, otsikko on harhaanjohtava. Ruuhkavuosia elävänä kiireisenä perheenäitinä ajattelin saavani vinkkejä siihen, miten KOKO perheen ruokahuoltoa helpotetaan viikolla. Meidän urheilevat teinit söisi nuo kerralla. 😀


    • Mikko Kapanen

      Hei Minnis ja kiitos kommentistasi! Olen samaa mieltä kanssasi pääosin kasviksia sisältävän aterian riittämättömyydestä aktiivisten nuorten pääasiallisena ruokavaliona. Aterioista saa täyttävämpiä paahtamalla kasvisten kanssa samaan aikaan jotain proteiinin lähdettä. Kokeile valmiita lihapullia, kebablihaa, soijavalmistetta tai kinkkusuikaleita. Kastikkeeksi voi valmistaa kuumentamista kestävää ja pastalle sopivaa kastikkeita. Ainekset voi yhdistää kypsän pastan kanssa kuumentamista kestäviin rasioihin. Valmiit ruoka-annokset odottavat jääkaapissa nauttijaansa.


  5. Tuija Koivukangas

    Laihduttajana ja arkisin yksin syövänä kiva ohje tuo kasvis”pelti”. Olen kyllä paahtanut juureksia, mutta onnistun aina ne saamaan vetisiksi. Missä vika?


    • Mikko Kapanen

      Hei Tuija ja kiitos kommentistasi. Uuniin kannattaa laittaa mahdollisimman ”kuivia” vihanneksia eli anna niiden hieman kuivahtaa kuorimisen jälkeen ennen uuniin laittoa. Kasvisten päälle valutettava öljy kastaa vihanneksia väkisinkin lisää ja siksi niitä kannattaa paahtaa uunissa mahdollisimman pitkään. Varo kuitenkin polttamasta niitä.


  6. Porkkana

    Hyvältä näyttää! Ja valmistettavan määrän voi suurentaa syöjien mukaan.

    Sitä jäin miettimään, että missähän on homman ”pihvi”? Kärjistäen sanoen siinä on yhdistettynä kahta erilaista lisuketta. Mielestäni tuossa olisi hyvä olla hieman kalaa, lihaa, kananmunaa tai kasviperäistä valkuaista myös, jotta olisi ravintoainekoostumukseltaan riittävän monipuolinen ja nälän poissa pitävä. Terve aikuinen ei toki joka aterialla tarvitse ravitsemuksellisesti täydellistä koostetta, mutta monen peräkkäisen päivän menuksi tuo saattaa olla hieman köykäinen. Toki mm. kvinoa, kikherneet ja muutama muukin ohjeen kasviksista ovat ns. ruokaisia.

    Kokeiluun menee kyllä, monen eri paahdetun kasviksen yhdistelmä on inspiroiva. Ja lupaan testata myös tuollaisenaan, ilman kalaa tms., että joudunko syömään edellä kirjoittamani sanat!


Kommentoi