Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Bigos – puolalaisten ja Mannerheimin rakastama kansallisruoka

Bigos, puolalaisten kansallisruoka, oli alun perin tuhti metsästysretkille mukaan otettavaksi tarkoitettu ruoka. Padan pääraaka-aineina on käytetty hapankaalia, porsaan- ja naudanlihaa sekä savustettua makkaraa.

Bigos on tarkoitettu lämmitettäväksi uudelleen ja se onkin useimpien mielestä parhaimmillaan vasta kolmantena päivänä. Hapankaali on ollut myös merkittävä talvi-ajan C-vitamiinin lähde.

Suomen marsalkan Gustaf Mannerheimin kerrotaan ihastuneen tähän kaaliruokaan hänen palvellessaan viime vuosisadan alussa komentajana Venäjän keisarikunnan rykmentissä lähellä Varsovaa.

Mannerheim oli Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1944-1946 ja hänen kuolemastaan on kulunut 64 vuotta 27.1.2016.

Puolalaiset rakastavat tätä ruokaa, ja jokaisella perheellä on tästä herkusta oma reseptinsä. Pataa on tarjottu myös valtiollisissa banketeissa, ja se on kuulunut luksusravintoloiden ruokalistoille.

Lähde: Lehmusoksa, Risto & Ritva 2004: Mannerheimin pöydässä. Jyväskylä: Gummerus Kustannus Oy

P1380369

ylhäältä

Front

Bigos

neljälle

2 sipulia
6 valkosipulin kynttä
2 rkl voita
2 omena

500 g tuoretta kaalia
400 g hapankaalia
5 dl vettä
200 g herkkutatteja
4 dl vettä + 1 naudanlihafondi

7 kivetöntä luumua
7 katajanmarjaa
8 mustapippuria
1 laakerinlehti

300 g sianlihasuikaletta
300 g naudanlihasuikaletta
300 g krakovanmakkaraa
1/2 tl savustettua paprikajauhetta

150 g keittokinkkua
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
1,5 dl punaviiniä

Koristeeksi

persiljaa
pakastepuolukoita

Silppua sipuli ja murskaa valkosipulin kynnet kynnet. Kuullota sipuleita kevyesti voissa. Pilko kuorittu omena kuutioiksi.

Pilko kaali pieneksi silpuksi ja valuta hapankaalista liika neste pois. Kaada silputun kaalin päälle kuumaa vettä poistamaan kaalin kitkeryyttä ja valuta vesi pois.

Huuhtele sienet ja leikkaa viipaleiksi.

Valmista lihafondi lisäämällä 4 dl kiehuvaa vettä yhden naudanliha-annosfondin.

Laita kaalit isoon pataan, lisää sipulit, sienet, omena, luumut, murskatut katajanmarjat, laakerinlehti ja murskatut mustapippurit. Kaada joukkoon kuuma lihafondi, peitä pata kannella ja anna muhia 175 asteisessa uunissa kaksi tuntia.

Paista huoneenlämpöiset lihat makkaroiden kanssa voissa teflonpannulla. Lisää joukkoon savustettua paprikaa.

Lisää vielä pannulle paloiteltu keittokinkku, hunaja ja noin 1 tl suolaa.

Kaada lihat pataan ja lisää joukkoon punaviini.

Hauduta pataa vielä uunissa noin kaksi tuntia.

Koristele annokset puolukoilla ja hienonettulla persiljalla ja tarjoa lämpimänä leivän kera.

 

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Bigos – puolalaisten ja Mannerheimin rakastama kansallisruoka”

  1. Kajsa Warg

    Kuullostaa todella herkulliselta. Ei ihme että maistui aristokraatillekin. Meillä kotona bigos laitetaan kansanomaisemman reseptin mukaan ja valurautapadassa liedellä. Lihat ja krakowska-makkara ovat samoja, punaviiniä ei lorauteta pataan vaan juodaan aterialla. Sieniä käytämme muuhun, jos niitä on. Hapankaalia, ei tuoretta. Ei omenaa ja luumua. Aion laittaa tätä super-bigosia jonain viikonloppuna. Saa nähdä mitä oman äidin bigosiin tottunut ja minun bigosini hyväksi todennut mieheni on mieltä Mannerheimin herkusta.


Kommentoi