Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Ammattiin valmistuvien kokkien ja tarjoilijoiden yhteinen taidonnäyte – pop up -ravintola

Turun ammatti-instituutin Aninkaisten koulutalosta keväällä valmistuvan kahden eri luokan kokkiopiskelijat järjestävät viikoilla 10-11 pop up -ravintolatapahtuman koulunsa opetusravintolassa.

Opiskelijoiden yhdessä ideoima ja toteuttama pop up -ravintolatapahtuma kokoaa kolmen vuoden aikana opiskeltujen sekä käytännön työelämäjaksoilla opittujen parhaat palat yhdeksi herkulliseksi kokonaisuudeksi.

Ammatillinen perustutkinto rakentuu tämän päivän ammatillisessa koulutuksessa kolmen osa-alueen yhdistelmästä: lähiopetuksesta, työssäoppimisesta ja itsenäisestä opiskelusta.

Ryhmässä toimiminen – työelämän toiveiden mukaan – on ollut yksi tämän projektin tavoite. Tiimityötä opitaan parhaiten työtä tekemällä. Ravintolan asiakkaille tämän pitäisi näkyä parhaiten saumattomana yhteistyönä sekä ravintolan eri ammattiryhmien että asiakkaiden välillä. Yhteistyön tuotoksena pitäisi vielä tämän lisäksi olla asiakkaille maistuvaa ruokaa ja erinomaista palvelua.

Tässä projektissa opiskelijat saivat vapaat kädet suunnitella koko prosessin alusta loppuun itse. Opettajan roolina oli lähinnä toimia tässä ryhmän energian mahdollistavana vapauttavana katalysaattorina.

Sari
Sari Joronen

Ammatinopettajan Sari Jorosen mukaan työssäoppimisen aikana opitaan alan ammattitaidon lisäksi tärkeitä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja. Jokainen työssäoppimispaikka on erilainen ja juuri siksi työssäoppimisjakson jälkeen oppilaat palaavat kouluun mukanaan paljon uusia ideoita ja kokemuksia. Silloin on juuri se oikea hetki, jolloin koulussa opitut asiat saavat usein uusia ulottuvuuksia.
– Pop up -ravintolaprojektin yhtenä ajatuksena on ollut päästää irti juuri tämä energia ja luovuus.

Projektin luovuus ja energia tehtiin näkyväksi mind map -miellekartan avulla. Mind mapissa kaikki ryhmään kuuluvat saavat vapaasti ehdottaa kaikkein villeimpiäkin ehdotuksiaan, jotka kirjataan samalla ylös paperille kartan muotoon.

Näin työstetyn miellekartan avulla opiskelijat ideoivat pop up -viikon teemaa yhdessä haluamaansa muotoon. Tämä luokka valitsi teemakseen houkuttelevasti 1980-luvun kasariteeman, jonka jälkeen opiskelijat jakautuivat vielä eri ryhmiin omien kiinnostustensa mukaan jalostamaan prosessia eteenpäin.

Mind Map-miellekartta
Mind map-miellekartta

Kasariteemaan päädyttiin nerokkaasti analysoimalla oman koulun ravintolan asiakasryhmiä. Opiskelijat nimittäin oivalsivat koulun ravintolan suurimman asiakasryhmän muodostuvan juuri näistä 1980-luvulla omaa nuoruusaikaansa kokeneista asiakkaista.

Ihan tyylipuhdasta kasaria porsaanleikkeineen ja ranskanperunoineen ei kuitenkaan ole luvassa, vaan teemaa on muokattu vastaamaan paremmin tätä päivää ja ajalle tyypillistä fine diningia.

Ammatti-instituutin hallinnoima ravintola Aninkainen nimettiin uudelleen pop up -ravintola Cervisiaksi.

ryhmäkuva1

Tässä ryhmässä tuntui esittelypäivänä energiaa riittävän. Keskustellessani projektia toteuttavien opiskelijoiden kanssa, en voinut samalla välttyä ihailemasta sitä osaamisen ja innostuksen määrää, jonka tällainen joukko yhdessä toimien voi muodostaa. Työssäoppiminen tapahtuu ihan oikeissa ravintoloissa. Opiskelijoiden puheissa viliseekin ihan solkenaan paljon tuttujen ja arvostettujen turkulaisten ravintoloiden nimiä, kuten Ludu, Smör, Foija…

Projektia on ollut toteuttamassa kummaltakin luokalta mukana 14 kokki- ja 5 tarjoilijaopiskelijaa. Ideoita ja ajatuksia on ammennettu vähintään yhtä monesta työssäoppimispaikasta.

Opiskelijat määrittelivät oman pop up -ravintolansa toiminta-ajatusta näin:

Pop up -ravintola Cervisia on yhdistelmä kauniita annoksia, vanhan ja uuden sekoitusta, joista syntyy ylellinen kokemus.

pääruoka1
Juuso Kuusisto valmistamassa pääruoka-annoksia. Leevi Yliaho seuraa toimitusta tiiviisti taustalla.
tarjoilija2
Jonni Kilpiä hoitamassa tarjoilua.

Ammatinopettaja Jouni Vyyryläinen luotsasi toista ryhmää viereisessä opetuskeittiössä. Myös Jouni halusi ammentaa projektissa opiskelijoiden omia kokemuksia työelämästä koulun oppien täydentäjänä.
– Aloitimme projektin työstämisen normaalia päinvastaisessa järjestyksessä. Yleensä koulussa opitaan ensin teoria ja sen jälkeen näitä oppeja testataan käytännössä. Me haimme ideoita menemällä ensin kentälle töihin, jonka jälkeen vasta aloimme työstää itse projektia. Näin saimme heti tuoreeltaan valtavan määrän ideoita ja havaintoja oppilaiden itsensä kokemina käytännön töissä.

Jounin opiskelijat päätyivät valitsemaan omaksi teemakseen rennontyyppisen fine diningin. Heidän pop up -viikollaan  asiakkailla on mahdollisuus valita syövätkö he seitsemän ruokalajin maistelumenyytä vai kolmen ruokalajin menuun, jossa ruokalajit ovat asiakkaiden itse valittavissa.

Pop up -rafla Broidissa uuden sukupolven maku & tyyli kohtaa vanhan koulukunnan teemat.

ryhmäkuva2

Opiskelijoille tällainen prosessi on opettanut ennen kaikkea tekemään asioita tasavertaisesti yhdessä. Tulevaisuuden työelämässä ei ole pomottavia esimiehiä määräämässä, kuinka työt tehdään.

Opiskelijoiden mielestä hienointa prosessissa on ollut oman kehittymisen toteaminen ja onnistumisen kokemus. Osa opiskelijoista on ollut myös aidosti yllättynyt siitä ideoiden määrästä, joita tällainen ryhmä voi saada aikaan.

Huonoja eivät myöskään olleet pop up -ravintolalle ideoidut kunnianhimoiset teesitkään; ”mitä erikoisempaa, sen parempaa”, ”tehdään kaikki itse” tai ”vanhaa tuttua uudella tavalla”.

Ruoat ainakin maistuivat testipäivänä taivaallisen hyviltä. Näiden annosten eri makukomponenttien tasapainoisuuteen oli selvästi paneuduttu: oli suolaista, hapanta, karvaista, umamia ja makeaa… Kaikkia ihan oikeissa suhteissa.:)

-Mikko

Gin2
Cinnamon tonic

alkukeitto

amusetpääruoka2

Opiskelijoiden toteuttamaan pop up -ravintolaan on mahdollista tutustua viikolla 10 (8.3. – 11.3.2016) sekä viikolla 11  (15.3. – 18.3.2016) tiistaista torstaihin 17 – 23 (keittiö 22) ja perjantaina 18 – 24 (keittiö 23).

Pöytävaraukset sähköpostilla viikolle 10 ravintolacervisia@gmail.com ja viikolle 11 ravintolabroidi@gmail.com.

Ravintola löytyy osoitteesta Aninkaistenkatu 7, portaat ylös.

Kommentoi