Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Amerikkalaisia cookie-pikkuleipiä joulutwistillä

Muistan haaveilleeni aidoista amerikkalaisista cookie-pikkuleivistä ahmiessani lapsuudessani Aku Ankka -lehtiä. Päättelin silloin keksien maistuvan taivaallisilta, sillä niin paljon Akun veljenpojat uhrasivat lehdessä aikaansa keksipiilojen löytämiseen.

Samaan aikaan Suomessa – ja tietenkin meillä kotona – suosittiin perinteisempiä kaurapohjaisia keksejä. Kaurakeksit eivät tietenkään maistuneet samalta kuin olin kuvitellut niiden maistuvan Ankkalinnassa.

Cookie on amerikkalaisten yleisesti käyttämä sana rapean hauraalle ja usein keskeltä pehmeälle keksille. Hollantilaisten uudisraivaajien kerrotaan tuoneen cookiet Amerikkaan 1600-luvun alussa.

Ensimmäiset cookiet valmistettiin tiettävästi Persiassa sokerin tultua tunnetuksi leivonta-aineena noin 1400 vuotta sitten. Alkujaan sokeria lisättiin makeuttamaan tavallisia viljasta, hiivasta ja vedestä valmistettuja isoja leipiä. Persialaiset oivalsivat  varsin pian laittaa pieniä määriä taikinaa kokeeksi uuniin määritelläkseen leipien oikeaa paistohetkeä. Muulla tavalla sen aikaisten puulla lämmitettyjen saviuunien lämpötilan määrittäminen olisi ollut lähes mahdotonta.  Nämä koe-erät osoittautuvat loppujen lopuksi niin maukkaiksi, että tarina pikkuleivistä oli näin saanut alkunsa.

Cookiet ovat tänään tyypillinen osa amerikkalaisten ruokaperinnettä. Cookiet kuuluvat tyypillisimmillään lastenjuhliin ja ovat usein tarjolla myös juhlapyhien ja sesonkien kattauksissa. Erityisesti Chocolate Chip Cookiet ovat olleet erityisen suosittuja tarjottavia, sillä yli puolet amerikkalaisten kotona valmistamista cookieista on juuri näitä suklaakeksejä.

Suklaacookiet sopivat juhlapöydän tarjottavaksi ympäri vuoden. Halusin muokata cookie-reseptiä  tähän vuodenaikaan sopivammaksi ja onnistuin mielestäni joulutwistin luomisessa varsin hyvin.  Lisäsin perussuklaacookien reseptiin kanelia ja kardemummaa. Kokeilin myös suklaapalojen korvaamista leivontaan tarkoitetulla hedelmäsekoituksella, jolloin jätin kanelin ja kardemumman mausteina pois. Suklaana käytin tavallista taloussuklaata, jonka leikkasin pieniksi paloiksi leikkuulaudalla.

Cookiet voi vielä halutessaan koristella tarjoiluvaiheessa ripottelemalla niiden pinnalle pölysokeria ja raastettua suklaata.

Mikko

P1380251

Suklaapalacookie

8-10 isoa keksiä

125 g huoneenlämpöistä voita
1 dl hienoa sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
2 rkl tummaa siirappia
31/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1 hyppysellinen suolaa
1/2 tl kanelia
1/2 kerdemummaa
125 g tummaa suklaata

Vatkaa voi, hienosokeri ja vaniljasokeri hienoksi ja ilmavaksi. Riko muna ja lisää kulhoon muna ja siirappi jatkuvasti vatkaten. Sekoita vehnäjauho, ruokasooda, kaneli, kardemumma ja suola keskenään kulhossa. Lisää jauhot voi-siirappiseokseen jatkuvasti sekoittaen, kunnes taikina on tahmeahkoa. Sekoita vielä suklaan palat massaan kevyesti sekoittaen. Laita taikina yön yli viilentymään jääkappiin.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vaivaa taikinasta noin kämmenen kokoisia palloja ja aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Litistä pallot ja asettele niitä harvakseltaan noin 6 kpl uunipellille. Paista uunissa noin 12-15 minuuttia.

Hedelmäcookie

8-10 isoa keksiä

125 g huoneenlämpöistä voita
1 dl hienoa sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
2 rkl tummaa siirappia
31/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1 hyppysellinen suolaa
100 g hedelmäsekoitusta

Vatkaa voi, hienosokeri ja vaniljasokeri hienoksi ja ilmavaksi. Riko muna ja lisää kulhoon muna ja siirappi jatkuvasti vatkaten. Sekoita vehnäjauho, ruokasooda ja suola keskenään kulhossa. Lisää jauhot voi-siirappiseokseen jatkuvasti sekoittaen, kunnes taikina on tahmeahkoa. Sekoita vielä hedelmän palat massaan kevyesti sekoittaen. Laita taikina yön yli viilentymään jääkappiin.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vaivaa taikinasta noin kämmenen kokoisia palloja ja aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Litistä pallot ja asettele niitä harvakseltaan noin 6 kpl uunipellille. Paista uunissa noin 12-15 minuuttia.

 

Kommentoi