Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Tässäkö seuraava ruokatrendi – afrikkalainen keittiö Eurooppa-twistillä

Afrikkalainen ruokakulttuuri on tunnettu Euroopassa jo kauan. Tämän ruokaperinteen vaaliminen on tosin jäänyt tähän asti lähinnä alkuperältään afrikkalaiselle väestölle, eikä ilmiöstä  ole vielä toistaiseksi muodostunut aasialaisen keittiön tapaan maailmanlaajuista ruokatrendiä. Eurooppalaiset ovat olleet selvänä vähemmistönä etnisissä afrikkalaisravintoloissa.

Trendin muodostumisen esteenä ovat olleet ennakkoluulot. Afrikkalaisen ruoan on usein mielletty sisältävän aivan liikaa hiilihydraatteja suhteessa proteiinin määrään. Osa ruokien valmistamiseen käytettävistä raaka-aineista ovat myös koettu meidän makuumme vieraiksi, eikä raaka-aineita aina ole ollut saatavissa kaupoista.

Idea afrikkalaisen ruoan kehittymiseksi trendiksi lähti alkujaan juuriltaan afrikkalaisten keittiömestarien vahvasta uskosta maanosan mahdollisuuksiin.  Ruokalajien muuttamiseksi lähemmäs eurooppalaisia makuja tarvittiin molempien kulttuurien tuntemista.

Myös eurooppalaiset keittiömestarit ovat nyt kiinnostuneet tämän maanosan gastronomisista mahdollisuuksista. Britannialaisen julkkiskokki Jamie Oliver onnistui hiljattain aiheuttamaan sekasortoa Britannian afrikkalais-yhteisöissä esittelemällä oman versionsa eurooppalaisen maun mukaan tuunatusta perinteisestä afrikkalaisesta risottoa ja paellaa muistuttavasta jollof rice ruokalajista.

Jamie Oliverin kaltaisen julkkiskokin kiinnostus afrikkalaista ruokaa kohtaan voidaan tulkita viestinä tulevasta ruokatrendistä.

Ranskalaisella kokilla Loic Dablella on  juuret Afrikan Norsunluurannikolla. Hän avasi jokin aika sitten Pariisin ensimmäisen afrikkalaisiin ruokiin erikoistuneen gourmet-ravintolan aivan kivenheiton päähän Pariisiin Eiffel-tornista ja Riemukaaresta. Ravintolan ruoka-annokset eivät kaikilta osin herätä mielikuvia tyypillisistä afrikkalaista ruoista. Jotkut raaka-aineista saattavat tuntua enemmän eurooppalaisilta kuin afrikkalaisilta, joskin esillepano ja annosten ulkonäkö muistuttaa alkuperäisiä juuriaan.

Innostuin itse kokeilemaan omassa keittiössäni nigerialaista maapähkinällä ja tomaatilla twistattua mausteista kanaa. Ruoan makumaailma on pähkinäinen, tulinen ja makea. Ruokalajin pehmeä tulisuus viipyy lempeästi kitalaella vuorotellen makeuden kanssa. Ruoan voi valmistaa myös edellisenä päivänä, jolloin eri maut sulautuvat toisiinsa.

Helteistä viikonvaihdetta!

-Mikko

 

 

Maapähkinällä ja tomaatilla twistattua mausteista kanaa

neljälle

n. 1 kg broilerin rintapaloja
öljyä paistamiseen
2 sipulia

6-7 valkosipulinkynttä
1 vihreä chili

1 punainen chili
3 cm:n pala tuoretta inkivääriä raastettuna
½ tl cayennepippuria
(½ tl jauhettua inkivääriä)
1 tl murskattuja korianterinsiemeniä
mustapippuria
400 g paseerattua ja murskattua tomaattia
6 dl kanalientä (fondista)

3 laakerinlehteä
3 rkl tomaattipyreetä
2 dl maapähkinän sydämiä
350 g maapähkinävoita
½-1 lime

kourallinen tuoretta korianteria
suolaa

Esivalmistelut:
1. Nosta broilerfileet puoleksi tunniksi huoneenlämpöön. Pilko sipulit ja valkosipulinkynnet. Pilko chilit poistettuasi niistä ensin siemenet. Raasta inkivääripala.
2. Valmista kanaliemi fondista, kuumenna se.
3. Pilko broilerfileet reiluiksi paloiksi.
Valmistaminen:

1. Ruskista broilerpalat kevyesti kuumalla pannulla öljyssä.
2. Lisää sipulit ja anna pehmetä.
3. Lisää chilit ja inkivääri.
4. Lisää murskatut korianterinsiemenet, cayenne-pippuri ja mustapippuri.
5. Lisää tomaattimurska, laakerinlehdet, kanaliemi ja tomaattipyree.
6. Paahda maapähkinän sydämiä hetki pannulla ennen niiden lisäämistä pataan.
7. Lisää maapähkinävoi ja anna hautua 30-40 minuuttia. Mausta tarvittaessa suolalla.
8. Purista sekaan 1/2 limen mehu ja pilko padan päälle korallinen tuoretta korianteria
9. Tarjoa riisin kera.

Kommentoi