Arvio

ARVIO | KALLE KIRSTILÄ |

Lounasta kalakaupassa

Yrittäjä Tiina Rentto ja annos paistettua lohta. Kuvat. TS/Jane Iltanen.
Yrittäjä Tiina Rentto ja annos paistettua lohta. Kuvat. TS/Jane Iltanen.

Tapaksia lihakaupassa ja tuoreita mereneläviä kalakaupan kyljessä paperiliinoin peitellyillä pöydillä – tuttu juttu monelle matkoilta, mutta harmilllisen harvinaista herkkua maamme perinteisesti muodollisessa ravintolakulttuurissa.

Onneksi muutosta on ilmassa. Muutama vuosi sitten Turun kauppahallista muuttanut kalaliike Lahtinen on tarjoillut uudessa toimipaikassaan Paraisilla alusta asti myös tuoretiskin tarjonnasta ammentavia ruoka-annoksia.

Heinäkuisena maanantaina Lounaskahvila Lohi tarjosi muun muassa paistettua merilohta kylmällä avokadokastikkeella, pyttipannua Lohen tapaan sekä savulohisalaattia. Päivittäin vaihtuvalla listalla oli tarjolla myös kirkkaaseen liemeen valmistettua lohikeittoa.

Keskipäivän jälkeen Lahtisten puodissa riitti kuhinaa, pääosa ihmisistä asioi hyvin varustetulla, mutta hinnaltaan hyvinkin Turun kauppahallia vastaavalla kalatiskillä. Lounaalla oli lisäksemme kolme seuruetta. Ulkopöytiäkin olisi ollut, mutta kuumuus piti ne tällä kertaa tyhjillään.

Lohen lounas tilataan ja maksetaan kassalla, jonka jälkeen itselleen voi kerätä alkupalaksi salaatin pienestä salaattipöydästä. Lämpimät ruoat tarjoillaan pöytään, ja kupillisen kahvia voi hakea tiskiltä ruokailun päätteeksi.

Lohen salaattipöytä voisi olla tyylikkäämpikin, sen valmiita punajuuri- ja italiansalaatteja ei jää kaipaamaan, mutta matjessilli, mummonkurkut ja varhaiskaalisalaatti maistuivat annoksia odotellessa. Eikä niitä pitkään tarvinnut odotellekaan.

Salaatissa lohi oli saanut seurakseen mozzarellaa, kananmunaa, tilliä, kurkkua ja cantaloupemelonia.
Salaatissa lohi oli saanut seurakseen mozzarellaa, kananmunaa, tilliä, kurkkua ja cantaloupemelonia.

Lapselle tilattu kalakeitto saapui seuranaan saaristolaislimpun siivu. Tiskillä kuusivuotiaalle suositeltiin ystävällisesti puolikasta annosta, joka olikin juuri passelin kokoinen. Mieto liemi maistui itsekeitetyltä, ja lohipalat katosivat suuhun nopeasti, vaikka runsas tuore tilli sai moitteita, ja porkkanaakin olisi kaivattu perunan oheen ”koska päiväkodissakin on”.

Salaattiannoksen päällä oli reipas pala lämminsavustettua savulohta, maultaan puhdasta ja kepeän savuista, kuten pitääkin. Lohi oli saanut seurakseen mozzarellaa, kananmunaa, tilliä, kurkkua ja cantaloupemelonia. Vihreästä vastasi lehtisalaatti jonka kumppanina oli vuonankaalia ja kastikkeena tillinen sinappivinaigretti. Maittavaa, mutta ei mitenkään mullistavaa.

Kalapyttipannussa oli tuoreen lohen ohella kylmäsavulohta, mikä toi siihen mukavasti terää, etenkin kun sinällään maistuvaa perunaa annoksessa riitti. Juuriselleriäkin oli mukana, ja olisi saanut olla enemmänkin. Pyttärin lisukkeina oli perinteinen paistettu kananmuna sekä remouladea.

Säilykekurkkuviipaleiden tilalle olisi keskellä kesää toivonut jotain hieman kekseliäämpää, esimerkiksi juuri nyt makeimmillaan olevia tuoreita punajuuria.

Lounaan kanssa tarjottu huokea talon valkoviini osoittautui laadukkaaksi elsassilaiseksi, ilmeisesti rieslingiksi. Vaikka parantamisen paikkoja löytyykin, kokemus jäi kaikkinensa vahvasti plussan puolelle – miljööltään paikka on kuin tehty kesäisen päiväretken lounaspaikaksi.

Kalakaupassa nautittu viinilasillinen sai myös pohtimaan, että tokkopa suomalaisen yhteiskunnan alkoholi- ja järjestysongelmat aivan käsiin räjähtäisivät, vaikka maamme markettien ikeessä kilpailevien juusto-, liha- tai kalakauppojen tiskillä laajemminkin voisi nauttia tiskin herkkuja kera viini- tai olutlasillisen.

Lounaskahvila Lohi, Rantatie 16, Parainen. Lounas 5,40–12,50 euroa, ma–pe klo 10.30–15.

Kommentoi