HELI NIEMINEN | 22

Inspiroiva raakaruokakirja

Keittiökameleontti-blogia pitävältä Outi Rinteeltä on ilmestynyt tänä kesänä kirja Raakaruoka-aika! Yli 200-sivuinen kirja on värikäs ja monipuolinen tietopaketti raakaruuasta kiinnostuneille.

Kirjan alussa on asiaa siitä, mitä raakaruoka on – ja ei ole. Se ei ole pelkkää porkkanaraastetta ja terveysruokaa, kuten helposti voisi ajatella.
”Kasviksia ei kuitenkaan syödä sellaisinaan maasta tempaistuina tai jääkaappikylminä. Vaikka mitään ei kuumenneta, ruokaa kypsytetään muun muassa marinoimalla, kuivattamalla ja hapattamalla. Myös hienontaminen, soseuttaminen ja pilkkominen muuttavat raaka-aineet uuteen olomuotoon”, kirjoittaa Rinne.

Raakaruokailussa on useita koulukuntia, jotka sijoittuvat eri tavoin terveysruuan ja gourmetin väliin. Jotkut laskevat raakaruuaksi myös raakana nautittavat eläinkunnan tuotteet, kuten graavikalan, mutta useimmiten raakaruoka on täysin kasviperäistä. Niin myös Rinteen kirjassa.

Kirjan reseptit on merkitty symbolein: ovatko ne lasten makuun, pikaruokaa, kärsivälliselle kokille vai sellaisia, että niistä on olemassa myös kypsennettävä versio.

Kaikesta näkee, että Rinne on paneutunut aiheeseensa huolella: reseptien lomassa on hyviä vinkkejä parhaan lopputuloksen saamiseksi, lisäksi siellä täällä on tietolaatikoita.

Kirjasta löytyy paljon hauskoja reseptejä. Mukana on esimerkiksi kuuluisa avokadopasta raakaversiona, mansikkagazpacho, kyssäkaaliranskalaiset ja raakaburgerit (niissä hampurilaissänpylän virkaa toimittavat herkkusienten lakit!).
Eikä herkuttelua ole unohdettu: mukana ovat sahramipehmis, raakasuklaabrowniet, suklaamousse ja valefriteeratut banaanit.

Osa kirjan resepteistä vaatii erikoisempia aineita, ja esimerkiksi kräkkereiden ja keksien teko onnistuu parhaiten vain kuivurilla. Kirjassa on kuitenkin myös paljon sellaista, jolla saisi vaihtelua sekasyöjänkin ruokavalioon.

 

Kiinnostaako raakaruoka sinua? Kommentoi ja voit voittaa Rinteen kirjan. Vastausaikaa 11.8. iltaan asti.

22 vastausta artikkeliin “Inspiroiva raakaruokakirja”


  1. ulla ruohonen

    Minua kiinnostaa raakaruoka, koska muutenkaan en paljon syömisiäni lämmittele.Lähinnä perunoita ja muita kasvikunnan tuotteita keittelen. Lihaa en syö ollenkaan, koska: 1. ei maistu 2. lihakarjan kasvatus pahentaa ilmastonmuutosta. Myös vettä se kuluttaa.
    Minulle siis tämä raakaruokakirja olisi mieluinen voitto – huhuu, Onnetar!



  2. Ansku

    Aiemmin ajattelin raakaruuan olevan pienen erikoisen porukan ruokavalio, mutta viimeisen vuoden aikana siitä on puhuttu niin paljon, että se on alkanut kiinnostaa minua potentiaalisena vaihtoehtona, oman ruokavalion osana. Kasvissyöjänä kirja olisi juuri minua varten!


  3. saara

    itse ajattelin että voisikin olla ihan terveellinen tuo ruokavalionmuutos.koskapa nykyajan lisäaineet ja lihakin tuo vatsavaivoja ja hankalan olon kaikkineen.raakaravinto voisi olla elämänlaadun parantaja minulle…..


    • tsruoka

      Sain maistaa juttukeikalla kukkakaalikeittoa ja raakasuklaata sekä kräkkereitä, olivat kaikki tosi hyviä ja ruuasta tuli tosi hyvä ja energinen olo. Kyllä syöminen vain heijastuu hyvinvointiin! -Heli



  4. kirsti

    Juuri tällaista pakettia olen kaivannut! Tähän asti olen haeskellut raakaruokareseptejä sieltä sun täältä, ja kun kaikki on vähän hajallaan, on niiden toteuttaminen useimmiten jäänyt. Raakaruokailu on kiinnostanut minua jo vuosia. Pitkän linjan vegaanina haen siitä vaihtelua peruspöperöihini, ja toki pidän mielessä myös raakaruoan terveyttä edistävät vaikutukset.



  5. benque

    Kiinnostaa kovasti, erityisesti näin kesämökkikauden ollessa päällä. Uunittomassa keittiössä olisi hyvä opetella uusia ruokailu- ja ruoanlaittotapoja.. toki terveydellisestkin vaikutukset kiinnostavat.


  6. tiiti66

    lempiruoka-aineeni on hapankaali, joten kyllä varmasti raakaruokaa löytyisi montaa muutakin joista tykkäisin. En vaan ole ihan kauheasti tullut tutustuttua aiheeseen.


    • tsruoka

      Varmasti! Keittiökameleontti-blogissa näkyi olevan todella paljon mielenkiintoisia reseptejä, luulen että alan seurailla sitä itse jatkossa useammin. Kurkkaa sinäkin sinne jos kiinnostaa! :) -Heli


  7. SoileSatu

    Kyllä kiinnostaa: olen ollut kasvissyöjä n. kolmekymmentä vuotta, ja yhä enemmän huomaan, että eniten pidän ruoista, joihin kasviksia (perunaa lukuunottamatta)ei kypsennetä lainkaan: siis salaateista, smoothieista, jne. Tästä kirjasta varmasti tuollaisia reseptejä löytyy!


    • tsruoka

      Vau, sinulla todella pitkän linjan kokemus kasvisruuista! Smoothiet ovat kyllä uskomattoman ravitsevia, olen itsekin tykästynyt niihin. Hyvä resepti tulossa itse asiassa ensi torstaina! -Heli


  8. lentoemo

    Viime aikoina tosiaan raakaruoasta on alettu puhua yhä enemmän. Sen verran, että kiinnostus alkaa kohota, koska ei varmaankaan ole enää pelkästään marginaalinen juttu vaan ihan varteenotettava ruokatrendi. Kokonaan en varmaan kykenisi raakaruokaan koskaan siirtymään, mutta muun ruokavalion ohessa olisi mukava testailla erilaisia raakaruokaohjeita.



Kommentoi