Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Juustokohokas eli -soufflé

 

Hienolta kalskahtava ranskalainen soufflé on suomeksi proosallisesti vain kohokas.Kohokas on monen kokin koetinkivi, sillä monesti melkein kuuluu vieno henkäys eli soufflé kun kohokas läsähtää kasaan. Eihän se maku siitä kovinkaan muutu, mutta on se niin komian näköistä kun kohokas koettelee astian laitoja ja monesti pursuaa jopa reunojen yli. Kovin moni harrastelijakokki kammoaa kohokkaiden valmistamista juuri epäonnistumisen pelosta.

Itsekin kaihdoin kohokkaita, kunnes tutustuin englantilaiseen Peter Goodhew -nimiseen kaveriin. Hän on oivallinen kokki ja hyvien viinien ystävä. Aina Turussa ollessaan hän kokkaili meille, pienelle porukalle, englantilaisittain ihmeen hyviä ruokia. Hänen erikoisuutensa olivat todella maukkaat ja hyvin kohonneet souffléet.

Yleensä hän onnistui niissä aina, mutta muistan erään kerran kun Peterin kohokkaat eivät nousseet yhtään. Liian myöhään huomattiin, että uuni oli jäänyt pois päältä. Syynä oli varmasti hyvä viini ja innokas keskustelu.

Päätin pitkästä aikaa valmistaa pelkän juustosouffléen Peterin ohjeiden mukaan. Peter käytti aina pieniä kohokaskulhoja, mutta itse suosin isompaa vuokaa, joka on juuri tehty tähän tarkoitukseen.

Kulho on tarkoitettu noin 8 hengen annosta varten, joten tekemäni 4 hengen annos ei ollut ”ylitsevuotava”, mutta  kohosi siinä kuitenkin melko näyttävästi kohti reunoja.

 

Juustosoufflé

2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl punaista maitoa
4 keltuaista
4 valkuaista
150 g Valion mustaleima emmental-juustoraastetta
n.  ¼ tl rouhittua mustapippuria ja suolaa

Valmistus:

Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita ja anna hetki kypsyä muttei ruskettua. Lisää maito sekoittaen ja anna kiehua muutama minuutti.

Ota kattila liedeltä ja hetken jäähdyttyä sekoita joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan. Mausta ja sekoita joukkoon juustoraaste.

Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja lisätään seokseen vain varovasti nostellen.

Kaada seos voideltuun kohokasvuokaan ja kypsennä uunin alimmalla tasolla 150 asteessa n. 1 tunti. Älä vahingossakaan käy kurkkaamassa mitä kohokkaalle kuuluu, sillä silloin se vaipuu häpeästä kasaan.

Tulosta resepti

Jos haluat muunnella makua. niin ei mikään estä lisäämästä kohokkaaseen savukalaa tai sieniä. Kokeile ja ihastu.

En oikein pystynyt päättämään mitä viiniä nauttisin kohokkaan kera. Joku on suositellut makeaa valkoviiniä, mutta itse päädyin kuivaan fino sherryyn (Leyenda Fino alkon nr. 337244). Pidän enemmän makeammista sherrylaaduista aina siirappimaiseen PX-laatuun saakka, mutta ei tämä hiukan hiivalta maistuva finokaan hassumpaa ollut.

Yksi vastaus artikkeliin “Juustokohokas eli -soufflé”

  1. Oili Harri

    Tätä on nyt vamistettu pariinkin kertaan tarkalleen reseptiä noudattaen. On se niin hyvää! Ensin kuitenkin piti hankkia oikeanlainen vuoka. 🙂


Kommentoi