Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Rikollisen hyvää gratiinia

Halusin saada Turun Sanomien ruokasivulle tulevaan juttuuni reseptin suomalaiselta kirjailijalta.

Mikä onni, että Outi Pakkaselta oli juuri ilmestymässä uusi teos, nimeltään Toinen kerros. Siinä ruoka on keskeisellä sijalla, jopa niin keskeisellä, että kirjaan on liitetty mukaan seitsemän reseptiä.

”Päädyimme tähän ratkaisuun yhdessä kustantajan kanssa. Näin vältyn siltä että lukijat soittelevat minulle ja kyselevät reseptejä kirjassa valmistettuihin ruokiin”, nauroi Pakkanen. Soittoja kun on tullut tasaisesti aina 1990-luvulta asti.

Monet lukijat ovat niin innostuneita Pakkasen resepteistä, että kirjailija kertoo saavansa ”pyyhkeitä” ellei reseptejä ole.

Sinänsä ei ihme: Pakkanen luetteli uuden kirjansa reseptit minulle puhelimessa ja hyvältä kuulosti. Horjuin hetken fenkoli-kalakeiton ja maa-artisokkagratiinin välillä, mutta päädyin jälkimäiseen.

Halusin kuviin tunnelmaa, joten ruuat kuvattiin turkulaisessa liikkeessä nimeltä Pieni kirjapuoti. Kuva: TS/Jori Liimatainen

Koska kuvaisimme ruuat keskustassa sijaitsevassa Pienessä kirjapuodissa, paistos olisi helpompi kuljettaa sinne kuin keitto.

Tein ruuan kuvausta varten, ja se ei ole vain hyvää, vaan aivan älyttömän hyvää. Niin se vain on, että kerma ja parmesaani sopivat melkein ruokaan kuin ruokaan. Maa-artisokan kaveriksi ne sopivat käsittämättömän hyvin.

Käytin reseptin 10-12 artisokan sijaan reilun 600 grammaa maa-artisokkia, ne kun olivat varsin pieniä ja halusin kuvausta varten hommaamani vuuan täyteen. Kastike riitti tuohon määrään vallan hyvin. Suolaa meni vähän turhan niukasti, mutta sitähän saa aina lisää.

Kannattaa kokeilla!

Outi Pakkasen kermainen maa-artisokkagratiini

10-12 maa-artisokkaa
2 dl kermaa

1,5 dl maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
pari kourallista raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria myllystä
muskottia
Pinnalle:
raastettua mustaleimaemmentalia
pähkinärouhetta

Kuori artisokat ja keitä kypsiksi kermamaidossa. Nosta kasvikset
nesteestä, pilko suupaloiksi ja pane voideltuun uunivuokaan. Suurusta
kermamaito vehnäjauholla, lisää parmesaani ja mausta suolalla,
pippurilla ja muskottiripauksella. Kaada seos voideltuun vuokaan ja
ripottele pinnalle juustoraastetta ja pähkinärouhetta. Kypsennä 200
asteessa noin 20 minuuttia.

Tulosta resepti

 

2 vastausta artikkeliin “Rikollisen hyvää gratiinia”

  1. Pekka Hjelt

    Pienten maa-artisokkien kuoriminen on työlästä. Parempi pestä ne juuresharjalla huolellisesti.


Kommentoi