Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Tomaattikeitto ja tarte tatin virittävät makuaistisi tulevaan kesään

Tässä kohtaa kevättä ajatukseni tuppaavat leijailemaan sisätiloista ulos kohti varmana lähestyvää kesää. Varmana kevään merkkinä ovat todisteena myös keittiöni ikkunalaudallani ruukuissa kasvavat tomaatintaimet. Viimeistään nyt olisi mukava makustella hieman tulevaa kesää.

Omaa  kesäisten makujen aistimuistista palauttamista voi kokeilla valmistamalla esimerkiksi täyteläisen makuista tomaattikeittoa. Keiton jälkiruoaksi sopii täydellisesti samaa kesän makujen teemaa myötäilevä klassikko-omenapiiras, tarte tatin. Kevään upeiden raparperin varsien noustessa maasta aion kokeilla tarte tatinin valmistamista niistä.

Kermainen tomaattikeitto on jo itsessään täynnä makua ja keittoon yrttejä lisäämällä siitä saa vieläkin täyteläisempää. Näin alkukeväästä keiton voi vielä huoletta valmistaa kaupan tomaattimurskasta, ja tahtia ei yhtään haittaa, vaikka osa yrteistäkin olisi vielä kuivatussa muodossa.

Koska leipomiseen saa kulumaan yleensä paljon aikaa, päätin korvata keiton kanssa tarjottavan tuoreen leivän uunirapeilla parmesanlastuilla. Hienostunut parmesanjuusto toi mielestäni keiton makuun uuden ulottuvuuden ja viimeisteli makukokemuksen uudelle tasolle.

Ruoanlaitossa on lupa olla myös luova. Tomaattikeiton yrttejä ja mausteita muuttamalla saa keitosta oman makuisensa ja omenapiiraan kanssa voi yhtä hyvin tarjota calvadoskerman sijaan vaniljakastiketta. Kaikkein paras tulee kuitenkin tässä;  näiden ruokien valmistamiseen ei tarvitse tuhlata koko aurinkoista päivää.

Aurinkoista kevättä!

-Mikko

Tomaattikeitto

neljälle

2 sipulia
6 valkosipulin kynttä
2 tomaattimurskaa
2 suippoa paprikaa
50 g juuriselleriä
reilusti mustapippuria myllystä (5–6 kierrosta)
2 cm:n pala punaista chiliä
1 litra kasvisfondia
1/2 tl suolaa
1/2 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl sokeria
tuoretta timjamia maun mukaan
tuoretta basilikaa maun mukaan
2 dl kermaa

Tee näin: Kuori sipulit. Pilko kasvikset.Laita öljyä ja kasvikset teflonpannulle. Lisää myös kaikki mausteet paitsi suola, sokeri ja yrtit. Paahda kasviksia pannulla 5–10 minuuttia kunnes ne saavat väriä. Lisää kasvisliemi ja tomaattimurska.

Anna hautua miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin puoli tuntia. Lisää suola ja sokeri. Kaada teräskattilaan ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kiehauta. Tarkista suola.

Parmesankeksit

neljälle

50 g parmesanjuustoa
tuoretta timjamia

Laita parmesaani myllyyn ja raasta juustoa leivinpaperin päälle tasaisiksi keoiksi. Tasoita keot noin puolen sentin paksuisiksi kiekoiksi. Silppua päälle tuoretta timjamia.

Paista uunin ylätasolla 200-asteisessa uunissa kunnes juusto on sulanut. Ota pois uunista ja anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Tarte tatin

4–6 henkilölle

Tarvitset tähän uuninkestävän pannun!

1 kg omenoita (4–5)
50 g voita
1 1/2 dl sokeria
1/2 tl kanelia
(2 rkl calvadoslikööriä)
1 rkl sitruunamehua
3 voitaikinan levyjä (300 g)

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Kuori omenat ja ota siemenkodat pois. Leikkaa omenat neljään osaan. Ripottele päälle vähän sokeria, sitruunamehua, kaneli ja calvados. Pyöräytä omenoita muutaman kerran ympäri. Laita omenat sivuun.

Kauli sulanut taikina ohueksi levyksi. Aseta uuninkestävä pannu liedelle miedolle lämmölle. Sulata voita pannulla ja lisää sokeri. Anna sokerin sulaa voihin. Lisää omenanlohkot ja lisää samalla vähän lämpöä. Anna omenoiden ja voisokeriseoksen karamellisoitua hetken. Nosta pannu sivuun.

Nosta taikina leivinpaperia apuna käyttäen vuoan päälle. Leikkaa yliroikkuvat reunat pois. Painele taikina sisään reunoilta. Pistele haarukalla taikinaan reikiä. Paista piirakka uunin toiseksi alimmalla tasolla noin puoli tuntia.

Nosta piirakka uunista ja anna jäähtyä hetken ennen kumoamista ylösalaisin tarjoilulautaselle. Tarjoa tarte tatin calvadoskerman tai vaniljajäätelön kanssa. Koristele tuoreella basilikalla tai mintunlehdillä.

Calvadoskerma

2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl calvadoslikööriä

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja calvados.

Kommentoi