Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Tee juhlapöydän herkut kätevästi lohkoissa samalla pellillä

Ruoan värit, makujen moninaisuus ja yllätyksellisyys toimivat mielestäni takuuvarmana reseptinä onnistuneille juhlille. Mikä onkaan juhlien järjestävästä miellyttävämpää, kun voi vastata myöntävästi vieraiden ihastuneisiin kysymyksiin herkkujen tekijästä.

Juhlien suunnittelijan mieleen hiipivä paniikki tarjottavista on varmasti tuttua jokaiselle. Tarjottavien herkkujen kun pitäisi miellyttää monta eri makua ja valikoimassa pitäisi olla mukana myös jotain uutta ja trendikästä.

Minä ratkaisin tämän ongelman paistamalla kahdeksan erilaista leivonnaista yhdellä ainoalla uunipellillä.

Koko homma onnistuu, kun suunnitteluvaiheessa jakaa mielessään uunipellin pinnan kahdeksaan yhtä suureen osaan ja täyttää nämä lohkot yhtä monella eri täytteellä. Suunnitteluvaiheessa pitää myös miettiä eri raaka-aineiden soveltumista samanaikaiseen kypsymiseen uunissa.

Uunipellin leivonnaisvalikoimaa mietittäessä on hyvää pitää mielessä kaikenikäiset vieraat. Minä valitsin omalle pellilleni brownieta, juustokakkua, piirakkaa ja cookieta. Samaa taikinapohjaa voi hyvin hyödyntää uunipellin eri lohkoilla makeisia tai piirakan täytteitä vaihtamalla.

Valmiin leivonnaisen leikkaaminen veitsellä vaka- ja pystysuoraan saa kakkupalat näyttämään pieniltä suklaakonvehtipaloilta. Juhlien oma ylimääräinen hauska ohjelmanumero voi syntyä vieraiden etsiessä ihastuksissaan omia suosikkimakujaan tarjoiluvadilta.

Vaikka tällaisen yhden uunipellin leivonnaisen tekeminen voi kuulostaa yksinkertaiselta puuhalta, niin ainakin minä sain kulumaan paljon aikaa ja tiskiä tämän valmistamisessa. Onneksi leipomisen hauskuus ja onnistunut lopputuote korvasi lopulta kaiken tekemisen vaivan.

-Mikko

 

Numeroin vieressä olevassa kuviossa uunipellin eri lohkot helpottamaan kakkulaatujen kokoamista leivinpaperin päällä. Tarvitset alla olevien reseptien lisäksi vielä koristeeksi noin 100 g taloussuklaata, 50 g vaahtokarkkeja ja 50 g m&m -karamelleja tai vastaavia makeisia.
 
 

Tee näin:

Aloita kakun tekeminen hillokkeiden valmistamisella. Taikinat kannattaa valmistaa ripeällä tahdilla yksi kerrallaan ja laittaa jääkaappiin odottamaan varsinaista kokoamista leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä.

Vuoraa uunipelti pinnan kokonaan peittävällä leivinpaperilla. Aloita uunipellin kokoaminen jakamalla pelti mielessäsi kahdeksaan yhtä suureen osaan.

Aloita pellin kokoaminen lisäämällä kahteen osaan jakamasi cookie-taikinan toinen osa suorakulman muotoisena uunipellin vasempaan ylälaitaan. Tasoita taikinan sivut sormella suoriksi ja tasaisiksi. Muotoile suorakulman muotoinen pala karkkeja sisältävästä cookie-taikinasta alareunan lohkoon 6. Levitä veitsen avulla brownie-taikina yläreunan lohkoon 2.

Asettele digestive-kekseistä leikkaamasi välipuut estämään taikinan valumista lohkojen 2 ja 5 ympärille. Asettele samalla kekseistä pohja lohkon 5 pohjalle.

Kauli piirakkataikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa veitsellä taikinan reunat pois. Tee taikinasta myös kaksi sopivan kokoista väliseinämää lohkojen 4 ja 8 väliin ja vasemmalle sivulle.

Täytä lohko 8 omenahillokkeella ja lohko 4 vadelmahillokkeella. Kaada banaanileipätaikina lohkon 3 päälle. Tasoittele taikina veitsellä tasaiseksi.

Asettele digestiivikeksistä sopivan kokoiset palat banaanileipätaikinan ympärille. Muotoile keksistä samalla pohja lohkon 7 pohjalle. Kumoa juustokakkutaikina keksien päälle. Asettele lohkon 4 keksipohjan päälle sopivan kokoiset palat taloussuklaata.

Asettele lohkon 4 suklaalevyn päälle vaahtokarkkeja. Laita uunipelti uuniin ja paista 150 asteessa noin yksi tunti. Tarkkaile uunipeltiä paiston aikana, jotta mikään taikinoista ei pääse tässä vaiheessa palamaan. Taikinoiden kysymisajat saattavat vaihdella hieman.

Anna leivonnaisen jäähtyä kunnolla ennen nostamista pois uunipelliltä. Nosta leivonnainen tasaiselle alustalle varovasti leivinpaperin avulla.

Leikkaa leipäveitsellä pysty- ja vaakasuoraan suklaakonvehtien kokoisia paloja. Asettele ”konvehdit” tarjoiluvadille. Hyödynnä valmistuksesta mahdollisesti ylijäänet taikinan palat paistamalla niistä uunissa piirakoita ja keksejä.

Cookie

125 g voita
2 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl
3 rkl öljyä
0,5 dl maitoa
kourallinen m&m -karkkeja

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja sokeri keskenään. Sekoita sulatettu voi sokerin kanssa toisessa astiassa. Yhdistä molemmat ainekset sekoittaen.

Jaa taikina kahteen kulhoon ja lisää molempiin lopuksi öljy ja maito. Lisää toiseen taikinaan myös m&m-karkkeja. Laita molemmat taikinakuhot jääkaappiin odottamaan kokoamista uunipellillä ja paistoa.

Paista 150 asteisessa uunissa noin yksi tunti.

Banaanileipä

50 g voita
1/2 dl dl fariinisokeria
1/4 dl sokeria
1/2 muna
2 banaania
1 rkl maitoa
1/4 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa

Sekoita kulhossa voi sulatettu voi ja sokeri. Anna rasvaseoksen vetäytyä hetken ennen banaanisoseen, maidon ja munan lisäämistä sähkövatkaimella vatkaten joukkoon.

Yhdistä jauhot ja suola ja lisää ne kulhoon. Sekoita voimakkaasti. Kaada valmis taikinamassa uunipellin omalle lohkolleen samanaikaisesti muiden taikinoiden kanssa.

Paista 150 asteisessa uunissa noin yksi tunti.

Brownie

50 g tummaa suklaata
50 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
1 dl manteleita rouhittuna

Sulata suklaa ja voi tilavassa astiassa mikrossa. Käytä alhaista tehoa ja sekoita välillä. Lisää sokeri suklaan ja voin seokseen sekoittaen tasaiseksi.

Lisää munat vatkaten seokseen ja yhdistä loput aineet keskenään ennen niiden lisäämistä taikinaan. Sekoita taikina varoen tasaiseksi. Laita taikina odottamaan kokoamista uunipellin omalla lohkollaan.

Paista 150 asteisessa uunissa noin yksi tunti.

Juustokakku

300 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
100 g créme fraichea
1 tl sitruunamehua
1 rkl sokeria

Sekoita mieluiten sähkövatkaimella sokeri, tuorejuusto ja jauhot tasaiseksi massaksi. Lisää tämän jälkeen kananmunat yksi kerrallaan. Lisää viimeiseksi sekoittaen joukkoon créme fraiche, sitruunamehu ja sokeri.

Kaada valmis massa uunipellin omalla lohkolla keksipohjan päälle ennen paistamista uunista.

Paista 150 asteisessa uunissa noin yksi tunti.

Omenahilloke

1/2 kg omenoita
1/2 dl vettä
1 dl sokeria
1/2 tl kanelia

Halkaise kuoritut omenat. Poista siemenkodat ennen omenanpuolikkaiden leikkaamista kuutioksi.

Kiehauta sokeri ja kaneli vedessä. Lisää kuutioidut omenat ja anna hautua miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia.

Anna hillokkeen jäähtyä ja säilytä sitä jääkaapissa.

Vadelmahilloke

1 dl pakastevadelmia
1,5 rkl vettä
1,5 rkl sokeria

Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta. Anna hautua miedolla lämmöllä 5 minuuttia.

Kommentoi