BLOGIT |

Kukkakaalista saa herkullisen salaatin – Rouva Kasviksen kirja innostaa kasvisruokien kokkailuun

Teen harvoin samoja ruokia montaa kertaa, sillä olen vaihtelunhaluinen kokki. Siksi tämä resepti on poikkeuksellinen – olen tehnyt sen reilusti yli kymmenen, todennäköisesti liki 20 kertaa.

Kyseessä on Rouva Kasvis -blogissa alunperin julkaistu Lämmin kukkakaali-hernesalaatti. Se on maukas kuin mikä! Olen syönyt salaattia kylmänä ja lämpimänä, valmistanut sitä vadille juhliin ja kauhonut sitä muovirasiasta työpaikan kahvihuoneessa sateisena maanantaina. Ja aina se toimii.

Turha kai siis sanoakaan, että olin onnesta soikeana, kun suosikkireseptini oli päässyt mukaan myös Rouva Kasviksen eli Pirjo Toikkasen tänä syksynä julkaisemaan keittokirjaan Rouva Kasviksen parhaat.

Kirja jatkaa samalla linjalla kuin Pirjon blogikin, ja siinä on samaa iloa ja lämpöä sekä tietämystä jota Pirjollakin on. Voisi siis sanoa, että tekijänsä näköinen kirja!

Jos tavoitteena on syödä pääsääntöisesti kasvispainotteisesti, mutta välillä pää on aivan tyhjä ideoista, tai kun kaipaa inspiroivaa kasvisruokareseptiä, joka varmasti toimii, silloin kannattaa tarttua tähän kirjaan. Kirjassa on kulloiseenkin vuodenaikaan sopivia reseptejä (ei ihme, että Pirjo on mukana Satokausikalenterin tiimissä!), lisäksi reseptien ainekset löytyvät ihan tavallisesta kaupasta. Pieniä, mutta tärkeitä juttuja.

Muutamissa resepteissä on mukana lihaa tai kalaa, mutta pääpaino on kasvisruuissa. Toinen kestosuosikkini kirjasta on Uunifeta ja paahdetut kasvikset, jota on kirjan reseptillä kokkaillut hiljattain myös Sikke Sumari.

Olen paitsi aina luottanut Pirjon resepteihin, myös ihaillut häntä ihmisenä aina siitä asti kun tutustuimme.

Se tapahtui sattumalta, kun haastattelin häntä erääseen juttuun kauan sitten.

Emme olleet tavanneet tai jutelleen koskaan aiemmin, mutta puhelimme pitkään ensin juttuaiheesta, sitten kasviksista ja lopulta elämästä ihan muutenkin. Jostain syystä tulin kertoneeksi Pirjolle, että olin saanut työelämässä eteeni isoja haasteita, jotka olivat todella mielenkiintoisia, mutta minua jännitti ja oikeastaan pelottikin aika lailla.

Pirjo suhtautui asiaan kokemuksen tuomalla viisaudella. Hän antoi lempeästi monta hyvää neuvoa ja vinkkiä ja lopuksi – en ikinä unohda tätä – hän sanoi näin: ”Älä murehdi, hyvin se menee, ja voit aina soittaa minulle, autan sinua kaikessa missä voin.”

 

Kun suljin puhelimen, minua itketti. Miten joku minulle täysin tuntematon ihminen osasi olla noin ystävällinen ja tsemppihenkinen? Miten joku tiesi noin paljon – ja osasi sanoa juuri sellaisia asioita, joista oli valtavasti apua?

Tuli sellainen olo, että en ollut yksin. Sellainen olo, että pärjään kyllä.

Jokainen ala tarvitsee mentoreita, ihmisiä, jotka kokemuksellaan osaavat luotsata toisia eteenpäin. Meistä jokaisella on varmasti joku, joka on auttanut tiukoissa paikoissa pyyteettömästi. Sellaista ei unohda ikinä.

-Heli

 

PS Koska en malta olla muuttelematta reseptejä aina hiukan, oma lisäykseni salaattiin on sen päälle murenneltu feta!

 

Lämmin kukkakaali-hernesalaatti

1 pienehkö kukkakaali (400 – 500 g)
noin 1 litra herneenpalkoja (2 ½ dl herneitä)
2 kesäsipulia naatteineen
8 kirsikkatomaattia
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ dl tuoretta, hienonnettua minttua
¾ dl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä

 

Kurkkuraita-kastike
½ kasvihuonekurkku tai 1 avomaan kurkku
2 dl bulgarianjogurttia
¼ tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl hunajaa
2 rkl tuoretta, hienonnettua minttua

 

Aloita kastikkeesta. Raasta kurkku ja siirrä valumaan siivilään. Painele kevyesti. Pane toiseen siivilään valumaan jogurtti.

Irrottele kukkakaalista suojalehdet, nuput ja kantaosa. Raasta nuput riisimäiseksi silpuksi. Paloittele kukkakaalin muut osat veitsellä melko pieniksi palasiksi.

Silvo herneenpalot. Paloittele sipulit salaattiin sopiviksi.

Halkaise huuhdotut tomaatit. Paahda siemenet kuivassa, kuumassa pannussa. Siirrä siemenet eri astiaan. Hienonna minttu.

Kuumenna öljy tilavassa paistinpannussa. Lisää kukkakaalin suojalehtien ja kannan palaset ja sipulit. Kuumenna sekoitellen ja nostellen kahdella lastalla niin, että ainekset kypsyvät. Lisää pannuun tomaatit ja kaalinnuppuhakkelus sekä herneet. Kääntele hetken aikaa. Kun ainekset ovat kuumat, mausta suolalla, pippurilla ja mintulla.

Sekoita valutettuun jogurttiin valutettu kurkkuraaste. Mausta suolalla, pippurilla, jeeralla, hunajalla ja mintulla.

Ripauta lämpimän salaatin päälle paahdetut siemenet ja hienonnettu minttu. Voit lisätä salaatin päälle jogurttikastiketta nokareina tai tarjota kastikkeen erikseen. Täydennä salaatti esimerkiksi tuoreella patongilla tai hiivaleivällä.

Vinkit: Saat salaatista ruokaisamman, kun lisäät siihen tölkillisen kypsiä, huuhdottuja ja valutettuja kikherneitä. Kuumenna nekin pannussa muiden ainesten kanssa. Tai paista ensin paketillinen nyhtökauraa ja lisää se muiden ainesten joukkoon loppuvaiheessa.

 

Resepti kirjasta Pirjo Toikkanen: Rouva Kasviksen parhaat. Otava, 2017. Valokuvat Laura Riihelä. Graafinen suunnittelu ja kuvitus, Timo Hämäläinen.

Kommentoi