Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Syksyn ihanin lohturuoka – friteerattu kokonainen palsternakka

Tiedättekö sen, kun olette syöneet jotain niin hyvää, että ette saa sitä pois mielestänne?

Lounastin tällä viikolla Helsingin Tukkutorilla, Teurastamon alueella sijaitsevassa Palema-ravintolassa. Lounasannokseen kuului friteerattua palsternakkaa, paistettua tofua, muusia, kasviksia ja sienikastiketta.

Annos oli valtavan kokoinen, maukas ja sen tähti oli palsternakka. Kokonainen palsternakka, joka oli päältä rapsakka ja suolainen, sisältä ihanan makea ja pehmeä.
Mietin palsternakkaa koko päivän ja vielä illallakin. Kotimatkalla junassa googlailin, miten se oli tehty. Tuloksetta. Vastaavaa reseptiä ei löytynyt.

Seuraavana aamuna oli pakko laittaa sähköpostia Palemaan ja kysyä asiaa.

Iltapäivällä keittiömestari Markus Talikainen soitti minulle ja kertoi, että kyseessä on tosiaan hänen itsensä kehittämä resepti, jollaista hän ei ole nähnyt missään muualla.

– Meillä tarjotaan kasvisruokaa joka päivä, joten tässä pitää kehittää koko ajan jotain uutta, Talikainen sanoo.

Paleman keittiössä palsternakkaa valmistetaan monella tavalla, muun muassa paahtamalla. Eräänä päivänä Talikaisen mieleen tuli friteerata sitä, ja lopputulos oli – no, todella onnistunut.

Ravintolassa palsternakat kypsennetään ensin höyryuunissa, ja paneroidaan ja friteerataan ennen tarjoilua.
Maun salaisuus on se, että lopuksi palsternakat maustetaan suolalla, jonka joukossa on currya. Se tuo makuun ytyä.

 

Talikaisen ohjeen mukaan palsternakat valmistetaan näin:

Pese ja kuori palsternakat (huolellinen pesukin saattaa riittää). Niitä ei tarvitse paloitella.

Kypsennä palsternakat suolavedessä napakan kypsiksi, kokeile kypsyyttä esim. haarukalla. Kun haarukka uppoaa sopivasti palsternakkaan, se on kypsä.

Kierittele palsternakat ensin kevyesti vatkatussa kananmunassa ja pyörittele ne sitten korppujauhoissa.

Friteeraa kullanruskeiksi kuumassa öljyssä. Mausta palsternakkojen pinta suolalla, jonka joukkoon olet lisännyt currya. Tarjoile heti.

 

 

Kokeile tätä kotona! 🙂

-Heli

Kommentoi