Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Ankankoipea savipadassa

Löysin Stockmannin pakastimesta ankankoipia ja päätin kokeilla kypsyttää niitä Römertopf-savipadassa.

Näitä patoja käytettiin ennen paljonkin ruokien terveelliseen valmistamiseen, koska ne kannellisina kypsyttivät lihat ja kalat ilman, että tarvittiin ylimäärin voita tai öljyä paistamiseen. Jostain syystä oma patani on ollut käyttämättä jo vuoden mutta nyt se patistettiin uudelleen töihin.

Ranskalainen ruokalaji canard confit tarkoittaa ankan kypsyttämistä omassa rasvassaan. Nykyisin saa isommista marketeista ostaa tätä tuotetta säilykkeenä, mikä ei ole lainkaan hassumpi vaihtoehto ja nopeampi valmistaa.

valmis pata
Muhinutta ankan koipea

Stockmannin pakastetut ankankintut olivat peräisin Barbarie-rotuisista linnuista Bretagnessa sijaitsevalta farmilta. Tuotenimenä on Prim´s.

Ainakin ne kaksi jotka ostin, painoivat molemmat 360 g.

Otin kintut jo edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan.

Ruskistin kintut paistinpannussa eli panin ne kylmään pannuun nahkapuoli alaspäin ja annoin pannun kuumeta, jolloin rasvaa (confit) kertyi sopivasti pannulle.

Savipata tarvii ainakin uutena upottaa n. 15 minuutiksi veteen, jotta sen huokoset saavat imettyä sopivasti kosteutta. Sen jälkeen kun kaikki ainesosat, paistinpannulle erottunut rasva mukaanluettuna,  on pantu pataan ja pata kylmään uuniin, alkaa kypsytys.

Nostin lämpötilan 200 asteeseen, jossa pata muhi noin kaksi tuntia. Tarkoitus on kypsentää kinttuja niin kauan, että liha helposti irtoaa luun ympäriltä.

Ankankoipea savipadassa

kahdelle

2 sopivan kokoista pakastettua ankankoipea
5 puikulaperunaa kuorittuna
1 pitkulainen paprika pitkittäin pilkottuna
1 omena (Lobo) lohkottuna
3 valkosipulinkynttä kokonaisina
2 laakerinlehteä
2 dl hapokasta valkoviiniä (esim. Alsacen Riesling)
5 kpl kirsikkatomaatteja
suolaa ja vastajauhettua mustaa pippuria

Valmistus:

Lisää kaikki ainekset savipataan ja pane kylmään uuniin. Aseta lämpötila 200 asteeseen ja anna rauhassa muhia 2-3 tuntia tai kunnes liha irtoaa luista melkein itsestään.

Tulosta resepti


Korkkasin itsenäisyyspäivän kunniaksi Unkarin matkalta tuodun viinipullon.

Ostin pullon Szekszardin alueen Vesztercombin viinitilalta, koska viini oli hyvää ja koska sillä oli turkulaiselle mieleinen nimi Turul.

Viini oli vuoden 2009 vuosikertaa, ja tehty Cabernet Francin ja Merlot-rypäleiden seoksesta. Viinissä oli erittäin pehmeät tanniinit, mutta hapokkuutta sopivasti.

Alkoholia oli 14 % mikä on nykyisin aika yleistä, mutta ei se silti mitenkään hyökännyt herkkien aromiaineiden läpi.

Punaviini sopi hyvin ankankoiven kanssa, ja kyllä Unkarissakin osataan tehdä laatuviinejä.

Toivottavasti Alko ymmärtää tuottaa maahamme unkarilaisia punaviinejä muualtakin kuin Egerin alueelta. Ranskasta tuodaan 60 punaviinilajiketta, kun Unkarista listalla on ainoastaan kolmea.

4 vastausta artikkeliin “Ankankoipea savipadassa”

 1. Ralf Nyman

  Meilläkin on Römertopf käytössä ja hyvää ruokaa siinä on tehty. Mutta minua on mietityttänyt, miten ruoan kypsyttäminen savipadassa eroaa sen kypsyttämisestä rautapadassa. Onko sinulla Pena tietoa?


  • Pena

   En ole koskaan asiaa miettinyt mutta olisko siinä joku samanlainen ero kuin kypsytettäessä viiniä teräsastioissa tai tynnyreissä. Tynnyri hengittää ja viini hapettuu enemmän kuin terässammiossa. Pitäis ihan tehdä sokkotesti, että vois sanoa onko savi- tai rautapadan tuomissa aromeissa eroa.


 2. Matti Nurmi

  Olen kokeillut ankankoipia , mutta ne olivat Stockmannilla purkissa. Hyviä kyllä.
  Matti S.


 3. Pia N

  Hyvä resepti, valkkarin korvasin lorauksella vichyä ja Wana Tallinn-likööriä – pikantti maku!


Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo