Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Petteri Punakuonoa hyydykkeenä

Hyydykeannos
Hyydykeannos. Halkaisin Petteri punakuonon annoslautasella kahtia, ettei olisi tuntunut liian irvokkaalta

Näin joulun alla kaikuu taas laulu joulupukin johtajaporosta Petteristä, jonka punainen kuono loistaa ja viitoittaa tietä pukin lahjoja täynnä olevalle reelle. Ulkomaita myöten tiedetään, että kiireisen pukin porot osaavat myös lentää.

Englantilaiset kauhistuivat aikanaan kun poron lihaa alettiin laajemmin markkinoimaan. Onhan se ennenkuulumatonta, että varsinkin jouluaikana syödään poron lihaa. Tällaiset mainokset pitäsi ainakin olla lapsilta kiellettyjä. Tässä kuitenkin resepti maukkaasta savuporohyydykkeestä.

Teija Sopanen teki aikanaan erittäin suosittua televisio-ohjelmaa ”Teijan keittiössä”. Ohjelmassa hän kutsui ystäviään kotinsa keittiöön kokkailemaan heille rakkaita ruokia.

Vuoden 1990-1991 keittiön vieraista tehtiin keittokirja, joka ilmestyi kustannusosakeyhtiö Otavan toimesta vuonna 1992. Siinä on yhteensä 50 Teijan ystävää kokkailleet koko Suomen kansalle lempireseptejään. Vaimoni ihastui aikanaan Oulussa asuessamme Marjatta Leppäsen valmistamaan savuporohyydykkeeseen.

Itse kuuluin neljän kaveruksen kalastusporukkaan, joka teki pari kertaa vuodessa retkiä Lapin jokivarsille. Muistan miten me karskit erämiehet yövyimme aluksi laavulla, josta kehitys iän mukana jatkui teltan ja autiotuvan kautta plyyshihuonekaluilla sisustettuun ylelliseen lomamökkiin.Tuli kalaa tai ei niin hauskaa oli ja eväät eivät loppuneet kesken. Eräs suosituista eväistä oli yleensä tämä Leppäsen Marjatan porohyydyke.

Hyydyke
Jääkaapista tarjoiluvadille kumottu hyydyke pysyi hyvin kasassa

Porohyydyke

 

300 g savuporoa (Kylmäsen kylmäsavuporoa)
1 punasipuli
½ dl hienonnettua purjoa
1 tölkillinen raejuustoa (Valion rasvaton raejuusto 200 g)
2 dl kuohukermaa
mustapippuria
6 liivatelehteä

Leikkele savuporo pieniksi palasiksi ja silppua purjo ja punasipuli hienoksi. Vaahdota kerma ja liuota liivatelehtiä hetken aikaa kylmässä vedessä.

Purista liivatteista vesi pois ja sulata ne puoleen desilitraan kiehuvaa vettä. Yhdistä kermavaahto ja liivatevesi. Sekoita seokseen poro, sipulit ja raejuusto. Mausta mustapippurilla.
Huuhtele kakkuvuoka kylmällä vedellä ja täytä se seoksella. Peitä vuoka foliolla ja pane jääkaappiin hyytymään vaikka yön yli.
Kumoa hyydyke tarjoiluvadille ja koristele se vaikka suolakurkkuviipaleilla ja suikaloidulla purjolla. Maistuu alku- tai iltapalana paahdetun hapanleivän ja voin kera.

Tulosta resepti

Olen kalastusretkistämme saakka tottunut yhdistämään hyydykkeen ruokajuomaksi oluen, joten eihän sitä aina tarvitse jotain viiniä kumppaniksi hakea.

2 vastausta artikkeliin “Petteri Punakuonoa hyydykkeenä”

  1. Heikki Honkanen

    Muistan maistaneeni samankaltaista hyydykettä aikoinaan Rajakylässä. Taidot eivät riitä tuon tekemisen, mutta jo tuo kehyskertomus saa ruokahalun heräämään. Taisi olla eräs edesmennyt pikkuserkkuni noita kalakavereitasi?


    • Pena

      Mukava Heikki kun olet löytänyt blogimme. Pitää paikkansa, että pikkuserkkusi Juho kuului kalastuskombinaattiimme. Hän oli tunnettu makkoilusta ja uniapneasta mutta de mortuis nihil sed bene sano ruottalaine.


Kommentoi