Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Ruokaterveisiä Kööpenhaminasta

Tanskalaiset osaavat. Oli sitten kyse sisustamisesta tai ruuasta.

Tein tänä keväänä pikapyrähdyksen Kööpenhaminaan tekemään juttua tänä keväänä kolme Michelin-tähteä saaneesta ravintola Geraniumista ja siellä työskentelevästä suomalaisesta Antti Lukkarista.

Kulutimme kuvaaja Mikael Rydenfeltin kanssa Geraniumissa noin 15-tuntisen päivän, mutta seuraavana päivänä minulla oli muutama tunti vapaata ennen paluulentoa. Päätin käyttää ne pyörimällä Köpiksen ihanassa kauppahallissa (Torvehallerne).

kopis2

kopis5

Yksin matkustamisessa on se huono puoli, ettei voi jakaa annoksia kenenkään kanssa. Kaipasin monta kertaa sitä, että voisin ottaa jotain jonkun kanssa puoliksi tai maistaa myös jonkun muun annoksesta. Nyt oli pakko suoriutua kaikesta yksin. Mutta onneksi kuntoni oli kohdallaan!

Köpiksen kauppahallin liikkeistä suurimmalla osalla on todella mietitty konsepti. Esimerkiksi yksi myymälöistä kauppasi vain yhtä tuotetta, foliovuokiin koottuja, kotona uunissa kypsennettäviä annoksia. Pääosassa olivat monipuoliset, tuoreet kasvikset, mukana oli vähän kalaa tai lihaa ja reilusti tuoreita yrttejä. Mahtava idea.

Muutenkin vihannesten, hedelmien ja marjojen monipuolinen käyttö näkyi kaikkialla, samoin suosittiin pähkinöitä ja yrttejä. Skyr tuntui olevan myös pop. Itseäni jäi kiinnostamaan esimerkiksi skyr-perunasalaatti ja lohi-skyr-täyteinen patonki. Mutta kun ei vain pystynyt.

Sen sijaan en pystynyt vastustamaan Skinny Bitch -nimistä suklaa-chia-vanukasta. Olen yrittänyt kehitellä kotona vastaavaa, mutta prosessi on edelleen kesken.

kopis4

Kauppahallista löytyy huikean suosion saavuttanut Grød-puurobaari. Sen luona oli koko ajan jonoa, eikä kyllä ihme, miksi. Annokset tehdään jokaiselle varta vasten, ne ovat todella herkullisia, kookkaita ja edullisiakin. What´s not to love!?

Aamu oli siis pakko aloittaa puurolla, mutta millä niistä – valintaa oli hankala tehdä. Lopulta päädyin kvinoa-kaurapuuroon jonka päällä oli kuutioituna tuoretta päärynää, pähkinöitä, Skyriä ja lakritsijauhetta. Aivan mielettömän herkullista!

Miksi sitä on niin jumittunut ajatukseen siitä, että puuron pitää olla aina terveellistä? Miksei puuron päällä voisi olla juuri vaikkapa lakritsia tai kinuskikastiketta kuten yhdessä toisessa annoksessa. Samoin pähkinät ja skyr olivat ihana yhdistelmä puuron kanssa.

kopis6

 

kopis3
Kauppahallissa toimi myös Paleo-ketju, jonka tuotteita löytyi myös 7eleven-kioskeista. Niissä se tarjoaa oivan vaihtoehdon iänikuisille hiilarimössövälipaloille. Tarjolla on esimerkiksi ohuita munakaswrappeja (freesejä ja hyviä) sekä vesipulloja, joissa oli mintunoksia sisällä (kiva idea, mutta ainakin minun veteni maistui karmealta, lähinnä tiskivedeltä).

Ennen lähtöä oli vielä pakko piipahtaa uudelleen Grødissa syömässä suolaista ”puuroa”. Puuron käsite on varsin väljä, sillä tarjolla oli muun muassa risottoa ja daalia.
Ihana, sopivan mausteinen daal oli kuorrutettu suolamanteleilla, skyrillä ja yrteillä. Piti vain maistaa, mutta kaikkihan se tuli syötyä…

Selailin syödessäni paikan perustajan Lasse Skjønning Andersenin Grød-kirjaa, ja pakko se oli vielä ostaa – en muista pitkään aikaan innostuneeni mistään keittokirjasta niin paljon. Luvassa siis suuri puurovuosi 2016!

😀

-Heli

 

kopis1

Kommentoi