Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Talvinen valkosipulikeitto

Tämä talvipäivän lämmittävä ja maukas keitto levittää kotiin ihanaa valkosipulin tuoksua. Keiton aineksina olevat juurekset ovat lisäksi terveellisiä ja talvellakin edullisia. Valkosipulilla tiedetään olevan terveydellisiä vaikutuksia ja siksi sitä usein kutsutaankin luonnon omaksi antibiotiiksi.

Paahtaminen on nyt trendikästä. Reseptin valkosipulit paahdetaan ensin kokonaisena uunissa, jonka jälkeen ne vielä murskataan juuressoseen joukkoon tuomaan keittoon mahdollisimman täyteläistä ja  pehmeää valkosipulin makua. Superfood-keiton viimeistelee sen pinnalle levitettävät uunissa paahdetut lehtikaalisipsit ja tilkka tryffeliöljyä. Keitto sopii sekä alku- että pääruoaksi.

Leikkaa valkosipuli näin
Valkosipuli menossa uuniin paahtumaan.

Päältä

 

Talvinen valkosipulikeitto

Valmistusaika 1 tunti 15 minuuttia

neljälle pääruokana
kuudelle alkuruokana

3 kokonaista valkosipulia

4 Rosamunda -perunaa
100 g palsternakkaa
250 g selleriä
8 dl vettä
3 laakerinlehteä
2 dl kermaa
½ tl timjamia
muutama pyöräytys mustapippuri myllystä
3-4 rkl kasvisfondia
½  tl suolaa
ripaus valkopippuria
½ rkl tryffeliöljyä
3 rlk voita

Tee näin valkosipulit;
Leikkaa kokonaisisten valkosipulien suippopäistä pala pois. Aseta valkosipulit leivipaperin päälle uunipelille leikkauspuoli ylöspäin. Lisää nokare voita valkosipulien leikkauspinnan päälle ja laita valkosipulit 200 asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi. Varo polttamasta valkosipuleita tässä vaiheessa.

Tee valkosipulikeitto näin;
Kuori palsternakka, perunat ja selleri. Pilko juurekset ja lisää ne laakerinlehtien kanssa kiehuvaan veteen. Keitä kypsiksi. Valuta keitinliemi pois ja siirrä se käytettäväksi myöhemmin. Soseuta juurekset. Irrota kypsät uunissa paahdetut valkosipulin kynnet pois kuoristaan ja purista ne siivilän läpi juuressoseen joukkoon. Pyöräytä vielä sosetta sauvasekoittimella ja lisää joukkoon timjami. Sekoita keitinliemi asteittain soseen joukkoon ja nosta sose liedelle. Rouhi sekaan mustapippuria suoraan pippurimyllystä ja kolme ruokalusikallista kasvisfondia. Sekoita. Lisää suola ja hyppysellinen valkopippuria sekä kerma. Kiehauta kevyesti ja tarkista suola ja lisää sitä tarvittaessa. Lisää ihan lopuksi ennen tarjoilua vielä loraus tryffeliöljyä viimeistelemään makuja. Annostele keitto kulhoihin ja koristele annokset lehtikaalisipseillä.

Lehtikaalisipsit

200 g lehtikaalia
1/2 tl suolaa
3-4 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu

Tee näin;
Laita uuni 150 asteeseen. Laita leivinpaperia uunipellin päälle. Riivi lehtikaalin ruodot pois ja laita lehtikaalin lehtiosat sekoituskulhoon, jossa lisäät oliiviöljyä, suolaa ja sitruunan mehua lehtikaalien päälle. Sekoita mieluiten käsin. Levitä lehtikaalit tämän jälkeen tasaisesti leivinpaperin päälle. Kypsennä lehtikaaleja uunissa välillä pöyhien noin 15 minuuttia.

2 vastausta artikkeliin “Talvinen valkosipulikeitto”

  1. Katja Vuorinen

    Keittokirja-poliisi huomasi mittayksikkövirheen;) 3-4 dl kasvisfondia….kolme ruokalusikallista kasvisfondia.


Kommentoi