Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Sadonkorjuusalaatti

Joka syksyinen luonnon tarjoama väriloisto on aina yhtä kiehtova näytelmä.  Syksyaikaa sävyttää myös kesän aikana kypsyneen sadon korjaaminen pois pelloilta ja puutarhoista. Sadonkorjuu -teema ja kirkkaat värit inspiroivat myös minua kokeilemaan jotain syksyyn sopivaa tarjottavaa tummeneviin iltoihin.

Sadonkorjuu on myös juhla-aikaa. Juhlimiseen on syynsä, sillä kevään ja kesän uurastukset pelloilla ja puutarhoissa ovat vihdoin tuottaneet tulosta ja samalla voidaan valmistautua pitkään ja pimeään vuodenaikaan, talveen.

Muistelin lukeneeni jostain muinaisten pakanasuomalaisten viettäneen kekri – nimistä iloista sadonkorjuu -juhlaa.

Ruoalla oli keskeinen asema kekrin vietossa ja kekkerit saattoivat tuolloin kestää toista viikkoa. Juhlien jälkeisinä viikkoina ei yleensä tehty kuin kaikkein välttämättömimmät työt.

Kekrin vietto sai vastustajan kirkosta kristinuskon levitessä meidän leveysasteille. Kirkko nimittäin tuomitsi pakanallisena pitämänsä kekri -juhlan jumalan sanan vastaisena.

Meidän onneksemme eräs muinaisten kelttien viettämä sadonkorjuun aikaan ajoittuva juhla on säilynyt meidän päiviimme asti. Tätä juhla vietettiin alkujaan talven alkamisen kunniaksi ja tällöin vainajahenkien uskottiin liikkuvan maan päällä. Tämä juhla tunnetaan nykyisin nimellä Halloween. Nimi tulee sanoista ”All Hallows Eve” eli pyhäinpäivänaatto.

Suomessa tunnetaan halloween -juhlasta erityisesti sen amerikkalainen versio. Jenkkiversion tunnusmerkkejä ovat kurpitsanlyhdyt ja kummitusasut.

Pyhäinpäivää vietetään myös Suomessa. Entisaikojen suomalaiset uskoivat vainajien olleen liikkellä juuri tuona päivänä. Nykyisin pyhäinmiestenpäivää vietetään vainajien muistopäivänä.

Halloween -juhlan amerikkalaisen versioon liittyvä irvistävä kurpitsa on inspiroinut omaa sadonkorjuusalaattiani. Valitsin salaattini pääraaka-aineeksi perinteisen kurpitsan sijaan hieman eksoottisemman myskikurpitsan. Täydensin salaatin makumaailmaa lisäämällä siihen vielä pecan -pähkinää ja puolukoita.

Myskikurpitsa on helppo käsiteltävä ruoanlaitossa. Myskikurpitsa vaaleankeltainen pitkulainen kuori kätkee sisuksiinsa oranssinväristä hedelmälihaa ja helposti poistettavan hedelmäkodan. Myskikurpitsan makea ja hieman pähkinäinen pehmeä maku muodostaa lähes täydellisen yhdistelmän kirpeän hapokkaan puolukan kanssa. Myskikurpitsa on parhaimmillaan paahdettuna.

Salaatti on helppo ja nopea valmistaa. Myskikurpitsat paahdetaan uunissa öljyllä, suolalla ja pippurilla maustettuina rapeiksi. Salaatinkastike kannattaa myös valmistaa etukäteen ennen varsinaisen salaatin kokoamista, jotta annos näyttäisi mahdollisimman raikkaalta ja tuoreelta tarjoiltaessa. Salaatti maistuu parhaimmalta paahdettujen myskikurpitsojen ollessa vielä lämpimiä.

Salaatin seurana päätin tarjota syksyn puolukoilla maustettua italialaista foccacia –leipää. Uunituore foccacia -leipä täydentää salaatin makuja ja tekee yhdistelmästä oivallisen tarjottavan syksyn sävyttämiin sadonkorjuu – illanistujaisiin.

Tarjosin tämän salaatin kanssa Rioja -punaviiniä sekä vähähappoista kivennäisvettä.

Älkää unohtako karkkeja ja kepposia!

– Mikko

Salaatti 4 Salaatti 3 Salaatti 2

Sadonkorjuusalaatti

neljälle

1 myskikurpitsa
3 tl rypsiöljyä
suolaa
pippurirouhetta
2 rkl balsami- tai punaviinietikkaa
1 rkl karkeaksi silputtua rakuunaa
1-2 rkl karkeaksi silputtua ohutlehtistä persiljaa
300 g lehtivihreä-friseesalaattisekoitusta
1 dl karkeasti hakattua pecan-pähkinää
1/2 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä
1/2 dl puolukoita

1. Halkaise pesty myskikurpitsa veitsellä keskeltä puoliksi. Koverra lusikalla siemenet pois. leikkaa lohkoiksi. Asettele lohkot uunipellille. Lorauta öljyä lohkojen päälle. Ripottele suolaa ja rouhi pippuria. Paahda uunissa noin 200 asteessa 30 minuuttia. Poista kuoret ja viipaloi kurpitsat kuutioiksi. Katso video täältä.

2. Sekoita pienessä kulhossa keskenään viinietikka, rakuuna, persilja sekä 5 rkl öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Kokoa isossa kulhossa annokseksi salaattisekoitus, kurpitsan siemenet, puolukat ja paahdetut kurpitsat. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita ainekset keskenään. Tarjoa salaatti välittömästi. Tarjoa salaatti uunituoreen leivän kanssa.

Syksyinen foccacia-leipä

neljälle

1 l kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
10 dl täysjyväjauhoja
10 dl vehnäjauhoja
2 dl oliiviöljyä
2 rkl suolaa
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
1/2 dl puolukoita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhoja vähitellen kunnes taikina irtoaa astiasta. Lisää 1 dl öljyä ja suola taikinaan. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi noin puoli tuntia.

Kauli taikina uunipellin kokoiseksi. Anna kohota uunipellillä liinan alla puoli tuntia. Kaada yksi dl oliiviöljyä taikinan päälle. painele taikinaan viiltoja ja reikiä. Asettele aurinkokuivatut tomaatit viiltoihin ja puolukat reikiin taikinan päälle.

Paista uunissa 180 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna leivän vielä levätä noin puoli tuntia ennen leikkaamista ja tarjoilua.

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo