Höperöt pöperöt

BLOGIT | Höperöt pöperöt

Pistaasipestoleipä

Pistaasipestoleipä
Kuvat & teksti © Virve Nyyssönen

Juttu ja resepti on julkaistu TS Ruoka 2/2015 -lehdessä, jossa sivuston bloggarit esittelivät omat kesäreseptinsä.

Reseptini on pistaasipestoleipä, johon liittyy oikeastaan parikin eri muistoa. Maistoin pistaasipestoa ensimmäistä kertaa Italian-reissullani. Lisäksi äitini teki korvapuustityyppistä pullapitkoa samalla tekniikalla kuin nyt teen pestoleipää. Tämä resepti on siis yhdistelmä näistä molemmista.

Itselläni kesään liittyy vahvasti piknikillä käyminen, ja Vartiovuorenpuiston vappupiknik avaa kesän piknikkauden. Tämä leipä on hyvä piknik-evääksi, koska se on ruokaisa, eikä sen kanssa tarvitse erikseen levitettä.

Turun Linnanpuisto on yksi suosikkipiknikpaikoistani, koska siellä voi sukeltaa historiaan ja leikkiä vaikkapa linnanneitoa. Asumme Puolalanpuiston vieressä, joten sielläkin tulee paljon käytyä. Pistaasipestoleipä on helppo ja nopea, mehevä ja lehtevä. Sen kanssa sopii parhaiten raikas salaatti, ja piknikjuomana punaviini on tietenkin ehdoton.
Pistaasipestotarvikkeet

Pistaasipestoleipä (1 iso leipä)

Tee ensin pistaasipesto. Peston voi tehdä etukäteen maustumaan jääkaappiin ja leipoa leivän vasta seuraavana päivänä. Leipään pestosta käytetään vain osa, mutta sitä kannattaa tehdä kerralla isompi satsi sillä pesto sopii mainiosti esim. pastan kaveriksi.

Pistaasipesto:
4 valkosipulinkynttä
120g kuorittuja pistaaseja
1 ruukku basilikaa
1 ruukku rucolaa
100g parmesaania
n. 2 dl oliiviöljyä
(suolaa)

Kuori valkosipulit. Jauha pistaasit karkeaksi rouheeksi monitoimikoneessa. Lisää sitten rucola ja basilika. Jauha kunnes seos muistuttaa karkeaa tahnaa. Lisää lopuksi valkosipuli, parmesaani ja oliiviöljy. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.

Leipä (1 kpl):
4 dl vettä
pussi kuivahiivaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
loraus oliiviöljyä
suolaa

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää hieman suolaa (jos pesto on suolaista, suolaa ei tarvita paljon). Sekoita vehnäjauhot taikinaan. Vaivaa kunnes taikina on kiinteää, lisää lopuksi pieni loraus öljyä. Anna taikinan kohota.
Taputtele kohonnut taikina levyksi ja levitä päälle pistaasipestohuntu. Rullaa levy tiukaksi rullaksi. Leikkaa terävällä veitsellä rulla pituussuunnassa keskeltä kahtia. Kiedo puolikkaat toistensa yli, niin että leikkauspinnat tulevat pääosin leivän yläpuolelle. Kohota. Paista leipää 225C n. 15 min.

Tulosta resepti

 

Pistaasipestoleipä

Kommentoi