Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Ihana Teemu Laurell & vähän keittiökemiaa

17440999-rOtetaan hunajaa, sokeria ja glukoosisiirappia, lisätään joukkoon hiukan vettä. Keitetään seosta kattilassa jonkin aikaa ja sitten – nyt tarkkana – lisätään joukkoon ruokalusikallinen soodaan. Puf, ja seos muuttuu vaaleanruskeaksi, paksuksi vaahdoksi, joka kaadetaan vuokaan. Kun se jäähtyy, siitä voi murustella pieniä, hunajalta ja kinuskilta maistuvia murusia jälkiruokien päälle.

17440991-rMuutaman vuoden takaisen Top Chefin voittajana tunnettu keittiömestari Teemu Laurell sipaisee tämän Honey combin valmiiksi muutamassa minuutissa samalla kun jutustelee iloisesti kuulumisiaan. Ylimääräiset ihmiset keittiössä kesken valmisteluiden eivät tunnu häntä haittaavan – mies on juuri niin iloinen, välitön ja mukava kuin kaikki ovat etukäteen kehuneet.

– Tämä resepti muuten löytyy 24Kitchen-sivustolta, itsekin tarkistin sen sieltä juuri, virnistää Laurell.

Kustavin Kipinän pop up -ravintolassa tällä viikolla kokkaava Laurell saapui Kustaviin jo alkuviikosta, lähestulkoon suoraan Helsingissä järjestetystä Puhtaita makuja -tapahtumasta. Ensimmäistä kertaa järjestetyssä tapahtumassa kokkasivat yhteisvoimin Kaskis, Goto ja Köökki. Teemana oli ”lande Stadiin” – eli näyttää pääkaupunkilaisille sitä, mitä maakunnan ravintoloissa osataan.

Ja kehujahan tuli. Myös Laurell oli tapahtumaan tyytyväinen.

– Se meni hemmetin hienosti, meillä oli hyvä meininki keittiössä! Toivottavasti asiakkaillakin oli.
– Ensi vuodesta on tullut kyselyitä, mutta katsotaan nyt ensin, miten se meni finanssipoliittisesti. Sen tiedän, että myynti oli hyvä, mutta kulujakin oli paljon. Vaikka ei meillä ollut tavoite tehdä sillä rahaa, omilleen kun päästään, niin se riittää.

Kipinässä aineksina käytetään paljon paikallisia raaka-aineita, ja Laurell hyödyntää esimerkiksi Brändön siikaa ja mätiä sekä kustavilaista perunaa ja varhaiskaalia. Väliraikastajaan tarvitut katajanmarjat poimittiin suoraan pihapiiristä. Jälkiruuassa honey comb yhdistyy muun muassa ruskistettua voita sisältävään jäätelöön.
– Me ollaan käytetty ruskistettua voita jo aika pitkään eri jutuissa – jopa voissa. Se toimii!

Laurell on Kipinässä nyt ensimmäistä kertaa, ja lähti mukaan parin viikon varoitusajalla viime tipan peruutuksen vuoksi.
– Ei mua tarvinnut pahemmin tänne ylipuhua, tiesin konseptin kun Erik (Mansikka), Matti (Jämsen) ja Roni (Toivari) ovat olleet täällä aiemmin. Tehtiin menu aika nopealla rytinällä ja siinä se, Laurell kertoo.

Kaverikseen Kipinän keittiöön hän sai Oula-Kustaa Keijälän, jonka kanssa on tehnyt aiemmin yhteistyötä G.W.Sundmansilla. Keittiötiimiin kuuluu myös Kipinän kokkina toimiva Jouni Kuru sekä kaksi Raision Timalin aikuiskoulutuslinjan opiskelijaa, Juho Karro ja Sidiali Cherkes. He työskentelevät Kipinässä kesän kaikkien pop upien ajan.

17440995-r

Laurellin luotsaama, Raumalla sijaitseva Goto-ravintola meni tämän vuoden toukokuussa konkurssiin. Laurell on päättänyt ettei jatka enää Raumalla, vaan vaihtaa maisemat Helsinkiin. Mitä siellä – siihen ei vielä saa vastausta, vain hymyn.

– Top Chef 2012 -voiton jälkeen on ollut mahdollisuus tehdä monenlaista duunia, mainoksia ja muuta, se on ollut tosi siistiä. Toivon, että sellaisia tilaisuuksia tulisi jatkossakin.

 

Jäädään kuulolle.

-Heli

Kommentoi