Kantapöydän plokkari

BLOGIT | Kantapöydän plokkari

Herra nimeltä Josef Groll

Pilsner Urquellin panimo Tsekin Pilsenissä. Kuva: Shutterstock.
Pilsner Urquellin panimo Tsekin Pilsenissä. Kuva: Shutterstock.

Ihmiselämää helpottavien asioiden ja hyötytarvikkeiden kymi on ollut vakuuttava ja toinen toistaan hienommat tarvikkeet ja asiat ovatkin suoneet suupieliimme hymyä enemmän taikka vähemmän.

Massatuotantoon taipuneen hehkulampun keksiminen vapautti ihmiset ympärivuorokautiseen tuotantoelämään ja mahdollisti päivänvalosta riippuneen toiminnan. Tekstiviestin keksiminen mahdollisti reaaliaikaisen kommunikoinnin maailmanlaajuisesti paikkaan ja aikaan katsomatta. Ihmiseläjän ei tarvinnut päivystää telefaxin ääressä taikka vahtia kolahtaako postiluukku tahi ei.

Elokuun 21. päivänä 1813 Baijerin silloisessa kuningaskunnassa syntyi Vilshofen an der Donaun kaupungissa herra nimeltä Josef Groll. Miten tämä baijerilainen sitten liittyy alustukseeni? Kaikkien elämäämme helpottavien ja parantavien ihmisten pitää päästä esiintymään julkisuuden parrasvaloissa. Puhumme tässä myös sellaisista käsitteistä, kuten kuluttajasuoja ja -turvallisuus.

Pilsenin kaupungissa Tsekin tasavallassa on ollut kautta historian rikas ja monipuolinen olutkulttuuri. Kaupungin nimi on toki nykyään Plzen tsekin kielellä, mutta puhuttakoon Pilsenistä. Kaupungissa alkoi oluen laatu heikentyä pitkin 1830-lukua, mikä johti ennen pitkää kaupunkilaisten avoimeen hyökkäykseen panimoiden tiloihin ja kelvottomat mäskit kaadettiinkin katuojiin.

Tällainen toiminta onkin joskus hyvää ja kannatettavaa, joskin täytyy muistaa tekojensa seuraukset ja kantaa niistä vastuu. Pilsenin kaupunki on myös lainannut nimensä pilsen- taikka pilsneroluille.

Pilsenissä alettiinkin kuumeisesti etsiä ratkaisua ongelmaan ja erilaiset toimikunnat alkoivat etsiä panimomestaria, joka tulisi tekemään jälleen kunnon olutta pilseniläisille. Ja niin lähtikin pilseniläinen delegaatio pyytämään Baijeriin maineikkaan vilshofenilaisen panimomestari Josef Grollin palveluksia. Olihan Baijeri kehittynyt jo tuolloin Euroopan johtavaksi laatuoluiden tyyssijaksi.

Baijerilaiset panimomestarit olivat oppineet kehittämään varastointia kestävän pohjahiivaoluen. Tähän kohtaan liittyy pikku episodi. Baijerista oli tuolloin ankarasti kielletty viemästä mitään oluen valmistukseen liittyvää materiaalia, mutta Herr Groll otti mukaan puskallisen paikallista jalohumalaa. Jos rajavartijat olisivat hoksanneet, niin vilshofenilaisen panimomestarin päivät olisivat kuluneet tästä eteenpäin tiilenpäitä lukien.

Josef Groll kollegoineen kehitti pohjahiivakäymisellä pannun oluen, joka oli vallankumous oluen valmistuksen historiassa. Pohjahiiva-menetelmä paransi oluen laatua ja varastoitavuutta. Tähän asti keskieurooppalaiset oluet olivatkin olleet pintahiiva-menetelmällä käytettyjä oluita, joiden säilyvyydessä ja keitoserissä keskenään oli toivomisen varaa. Uusi menetelmä paransi oluen yleistä laatua.

Viidentenä lokakuuta 1842 valmistettiin ensimmäistä kertaa olutta Pilsenissä Josef Grollin johdolla. Syntyi tähän päivään asti kantanut legenda – Pilsner Urquell.

Kaikkien pilsnereiden kantaisä. Kuva: Ville Salonen.
Kaikkien pilsnereiden kantaisä. Kuva: Ville Salonen.

Tämä olut ja sen rinnakkaistuotteet ovat nykyään maailman myydyimpiä ja maineikkaimpia oluita. Tämä olut ja sen seurannaiset linjasivat pitkälti sen, mitä nykyään saunailloissamme juomme ja jonka äärellä kerrotaan mehevimmät juorut ympäri maailman kaikenkarvarvaisissa kuppiloissa.

Mielestäni Josef Groll on esittelynsä ansainnut ja teille rakkaat TS Ruoan lukijat kerroin nyt yhden eläämme vaikuttaneen henkilön toiminnan. Herra Groll muutti takaisin Vilshofeniin vuonna 1845 ja jatkoi isänsä panimon pyörittämistä. Vuonna 1887 ja lokakuun 22. päivänä Josef Grollin elämä päättyi työpäivän jälkeen vilshofenilaisen bierkellerin pöydän ääreen olutkolpakko kädessä.

Voiko hänen kaltaiselle henkilölle toivoa muunlaista siirtymistä ajasta iäisyyteen – tokkopa. Taidampa lähteä kantapaikkaani tuopilliselle pilseniä kunnioittamaan Herr Grollin elämäntyötä.

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo