Hörppyi ja herkkui

BLOGIT | Hörppyi ja herkkui

Voittoisa mandariinicocktail

Matkustaessa tulee löydettyä mielenkiintoisia, persoonallisia ja kivoja baareja sekä ravintoloita. Uudet makunautinnot sekä ruoka- ja juomatuttavuudet säilyvät muistoissa vieden ajatukset vielä kotonakin uudestaan ulkomaille.

shakerit_lasijäissä

Aina ei kuitenkaan tarvitse matkustaa maailman äärin tai edes Tukholmaan saadakseen palkittuja, hyviä drinkkejä. Omasta kotikaupungistakin saattaa löytää makuelämyksiä, jotka tuovat hymyn huulille ja mielen maireaksi.

Yksi tälläinen cocktail löytyy turkulaisen, Kristiinankadulla sijaitsevan Bar 4:n eli Nelosen drinkkilistalta. Mandarinelikööristä, porkkanamehusta, sitruunasta, sokerista, kananmunanvalkuaisesta sekä appelsiini bitteristä ravistettu ja manteliliköörisuihkeella maustettu Napoleon Carrot Complex on Nelosen baarimestarin, Tom Kivisen käsialaa.

iipadilta_kivinen_ussajaraunio 086

Kivinen kuului niiden kuudentoista suomalaisen cocktail-baarimestarin joukkoon, jotka saivat kilpailukutsun sekoittaa, ravistaa tai hämmentää innovatiivinen ja uudenlainen cocktail konjakkipohjaisesta mandariinilikööri Mandarine Napoleonista.

Kutsukilpailun drinkillään voittanut Kivinen halusi kehitellä juoman, jonka maussa korostuisi kilpailun pääalkoholi mandariini, muttei halunnut käyttää mandariinin sukulaista appelsiinia.
Ajatus porkkanasta syntyi Tomin mielessä porkkanaraasteesta, jossa usein on mukana ja johon hyvin sopivat mandariinin lohkot. Makumaailmansa lisäksi porkkana passasi mandariiniliköörin kaveriksi myös värinsä puolesta.

mandarinehörppy

Tom halusi myös tuoda cocktailiinsa uuden aromin, jota ei ollut ennen käyttänyt. Parin päivän kehittelyn tuloksena Kivinen keksi suihkauttaa tarjoilulasina toimineen coupe-cocktaillasin, jota amerikkalaiset muuten käyttävät usein shamppanjalasina, ulkopuolelle mantelilikööri Amarettoa. Näin juoman tuoksusta löytyisi mantelia, muttei hallitsevasti kuitenkaan mausta. Cocktailbitter taasen toimii baarimestarin suolana ja pippurina ja kananmunanvalkuainen sitoo raaka-aineet toisiinsa ja tuo drinkkiin ilmavuutta sekä pehmeyttä. Sokeriliemi täydentää juoman antamalla sille niin sanotun viimeisen silauksen.

kivisenhörppy_kaato

Palkintona parhaan Mandarine Napoleonin-cocktailin kehittämisestä Kivinen pääsi kesäkuun alkupuolella tutustumaan Mandarine Napoleonin syntysijoille Belgiaan parinkymmenen kilometrin päähän Ranskan rajalta Distillerie De Bierceen, jossa tätä 10-vuotiaaseen konjakkiin uutettua mandarine-likööriä on valmistettu samassa paikassa ja samalla menetelmällä vuodesta 1945. Tislaamon läheisyydestä löytyy myös eräs Waterloon kylä.

kivinen

Miltä Napoleon Carrot Complex sitten maistuu? Kannattaa käydä itse maistamassa. Hyvällä tuurilla saa juoman Tomin itsensä valmistamana ja kuulee vielä höysteeksi tarinan mestarimme mieleenpainuvasta tislaamovierailusta.

Napoleon Carrot Complex iipadilta_kivinen_ussajaraunio 052
3,5 cl Mandarine Napoleon
1 bsp’ The Bitter Truth Orange bitters
1 cl tuorepuristettua sitruunamehua
1 cl kananmunanvalkuaista
1 cl sokerilientä
4 cl Biotta Porkkana, luomuporkkanatäysmehua
n. 5 suihkausta Amarettoa (4 lasin ulkopuolelle, 1 sisäpuolelle)

Lasimalli laakea shamppanjalasi / vanha cocktaillasi

’ = baarilusikallinen engl. barspoon

-Tanja

P.S. Venäjän reissuun eli Makuja maailman pisimmän junamatkan varrelta-tarinaan tulossa jatkoa parin viikon päästä. Sitä ennen kertomusta siitä miten syödään vain yöllä eli Ramadanin ruokahetkistä sekä lapsien huomioimisesta ravintolassa tarjoilemalla perinteisen colan sijasta muksuille mocktaileja eli alkoholittomia ”muka-cocktaileja”. Pysykää siis kanavalla : )

Kommentoi