Tois pual puutarha

BLOGIT | Tois pual puutarha

Raparperijogurttijäätelö

Viimeksi taisin mainita, että raparperista tulee tehtyä aika paljon kaikenlaista, osaksi siksi, että meidän puutarha tuottaa raparperia hyvin runsaasti. Englannissa raparperin kasvattamiseen liittyy mielenkiintoinen termi, ”raparperin pakottaminen” (forcing rhubarb). Tällöin raparperin ensimmäisten nystyröiden tullessa esiin raparperin päälle asetetaan väärinpäin iso astia, esimerkiksi ämpäri, jonka pohjaan on tehty iso reikä.

Pakottamisen tarkoituksena on tuottaa makeampia ja pehmeämpiä raparperin oksia noin kolme viikkoa normaalia aikaisemmin. Itse en ole koittanut raparperin pakottamista, sillä se kuulostaa turhan aggressiiviselta ja itse tykkään kasvattaa vihannekset rakkaudella. Hyvin ovat kaksi raparperipuskaamme kasvaneet ilman pakottamistakin. Siirtolapuutarhamme kuulumisia löytyy muuten Where the Hooligans Grow– blogin puolelta, jossa fiilistellään puutarhavuoden kulkua.

Jatkuvasti tulee etsittyä, kokeiltua ja kehitettyä uusia raparperireseptejä keittiön puolella. Mikään ei tietysti voita sitä perinteistä raparperipaistosta tai –piirakkaa, joka valmistuu ensimmäisestä korjatusta sadosta. Tänä vuonna kokeilussa ovat olleet raparperi curd ja uudeksi suosikiksi noussut raparperijogurttijäätelö.

Tämä jäätelö on siitä kiva, että se valmistuu helposti ilman jäätelökonetta, tosin aikaa tässä tarvitaan. Reseptissä raparperi keitetään muhennokseksi ja muhennoksesta kerätystä nesteestä keitellään makusiirappia, joka nautitaan jäätelön kanssa. Jos annokseen haluaa vähän erilaista tekstuuria ja suutuntumaa, jäden päälle voi ripotella rouhittua keksiä. Esimerkiksi inkiväärillä maustettu keksi on varmasti oikein hyvä kumppani. Jos oikein villiksi ryhtyy, murennettua keksiä voi lisätä itse jäätelöseokseen, tosin tätä en ole vielä kokeillut.

Sitten jäätelön tekoon!

Saara

P.S. Toispual puutarhaa löytyy muuten myös Facebookin ja Instagramin (@allotmenteersmrandmrsv) puolelta. Käykää ihmeessä katsomassa!

Raparperijogurttijäätelö

300 g raparperia
2 tl vaniljasokeria
tilkka vettä

1 sitruunan mehu
500 g kreikkalaista jogurttia
1 dl kermaa
1 dl sokeria + sokeria siirapin keittoon nestemäärän mukaan (noin 0.5 desiä)

Pilko raparperi ja lisää kattilaan vaniljasokeri, sitruunan mehun ja vesitilkan kanssa. Vettä lisätään vain pieni tilkka, sen verran, että muhennos saadaan alkuun. Keittele hiljaisella lämmöllä sen aikaa, että raparperi on pehmennyt, mutta ei täysin muhjuista. Laita valmis muhennos valumaan tiheän siivilän läpi kunnes raparperi on jäähtynyt. Kerää siitä valuva neste talteen siirappia varten. Jos haluat siirapista kirkasta, siivilöi neste harsokankaan läpi.
Kun raparperi on jäähtynyt, sekoita se jogurtin, kerman ja sokerin kanssa tasaiseksi massaksi. Laita valmis massa pakastimeen kannellisessa rasiassa. Sekoita 30 minuutin välein 3 tunnin ajan. Tämän jälkeen jätä jäätelö pakkaseen vielä kolmeksi tunniksi ilman sekoittamista.
Mittaa raparperimuhennoksesta valunut neste. Lisää neste kattilaan sokerin kanssa. Sokerin määrä mitataan nesteen mukaan; jokaista nestedesiä kohden tarvitaan puoli desiä sokeria. Anna kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti, kunnes sokeri on liuennut ja seos on saanut siirappimaisen koostumuksen. Anna jäähtyä ja tarjoile jäätelön kanssa.

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Raparperijogurttijäätelö”

  1. Leena

    No, nyt onn täälläkin sellaiset säät, että jäätelö maistuu !!!!
    Madame


Kommentoi