Karin makumatka

BLOGIT | Karin makumatka

Omena-kaneli-semijäätelö

semijaatelo_aineksia
Kanelitanko, ruskeaa sokeria, vaniljatanko ja omena muodostavat maukkaan yhdistelmän.

Oikean jäätelön valmistaminen kuulostaa ainakin minusta vaivalloiselta, kun siinä pitää maitoa, kermaa ja munia kuumentaa, laittaa yöksi jääkaappiin ja sitten jäätelökoneeseen. Tämä resepti  on oikeastaan jäädykkeen ja jäätelön välimuoto eli melkein jäätelöä – semijäätelöä.

Nykyään tuntuu, että varsinkaan lasten synttärikutsuilla täytekakuilla ei ole menekkiä, mutta erilaiset pikkusuolaiset ja jäätelö maistuu. Tämä on varma hitti. Ohje on neljälle ja sitä voi skaalata syöjien määrän mukaan. Maistuu kyllä aikuisillekin!

Tätä ohjetta on myös helppo muokata sen mukaan, millaisia makuja semijäätelöön haluaa. Kesällä raparperistä saa hyvä hillokkeen, ja sen mehulla voi vaikka marinoida mansikat, jotka tarjoilee valmiin semijäätelön kanssa. Suolaiset pistaasipähkinät muruiksi hakattuna antavat hauskan makean ja suolaisen yhdistelmän. Pikkuleipiä tai karkkeja voi murentaa myös kaveriksi. Vain mielikuvitus on rajana. Teimme tämän omenaversion ihan kokeiluna ja pidimme itse siitä kovasti. Omenan osuus on tässä aika suuri.

semijaatelo_vanilja1
Kaavi kahvilusikan kärjellä vaniljansiemenet.

Aloita omenahillokkeen tekemisellä. Käsittele vaniljatangot. Katkaise vaniljatanko keskeltä poikki ja halkaise pituussuunnassa. Kaavi kahvilusikan kärjelllä vaniljatangon siemenet. Laita kattilan pohjalle 1/2 dl vettä. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi ja laita kattilaan. Päälle 30g (ruskeaa) sokeria sekä puolet vaniljatangon siemenistä sekä kanelitanko.

Sokerin määrä vaihtelee oman maun ja omenalajikkeen mukaan. Sekoita kiehauttamisen aikana. Älä polta sokeria pohjaan. Jatka niin kauan, että omenakuutiot pehmenevät. Älä anna kuitenkaan pehmetä soseeksi vaan jätä omenakuutiohin suutuntumaa. Poista kanelitanko. Laita omenakuutiot kattilassa tai muussa astiassa kylmään vesihauteeseen jäähtymään.

Vatkaa kaksi valkuaista ja 25 g (2 rkl) valkoista hienosokeria marengiksi. Marenki kannattaa vaahdottaa ensimmäiseksi, koska vispilöiden on oltava ehdottoman kuivat marenkia tehtäessä.

Vaahdota 25 g (2 rkl) tavallista valkoista sokeria ja keltuaiset, lisää vaahdottamisen lopuksi vaniljatangon toisen puolen siemenet. Jos laitat vaniljansiemenet heti aluksi mukaan, niin ne haittaavat munasokeriseoksen vaahtoutumista. Vaahdota kerma vaahdoksi. Yhdistä kaikki aineet keskenään varovasti nostellen niin, että rakenne säilyy kuohkeana. Älä vatkaa äläkä sekaa voimakkaasti. Jäädytä pakastimessa noin 3-4 tuntia.

Omena-kaneli-semijäätelö

2 kananmunan keltuaista
2 kananmunan valkuainen
50 g (4 rkl) tavallista hienoa sokeria
2 dl (laktoositonta) kuohukermaa
1/2 vaniljatankoa

Omenahilloke
3 omenaa
1/2 dl vettä
30 g (vajaat 3 rkl) ruskeaa (tai tavallista) sokeria
kanelitanko
1/2 vaniljatankoa

Laita kattilan pohjalle vesi. Pilko omenat kuutioiksi ja laita kattilaan. Päälle 30 g (ruskeaa) sokeria sekä puolet vaniljatangon siemenistä ja kanelitanko Sokerin määrä vaihtelee oman maun ja omenalajikkeen mukaan. Sekoita kiehauttamisen aikana. Jatka niin kauan, että omenakuutiot pehmenevät. Älä anna kuitenkaan pehmetä soseeksi vaan jätä omenakuutiohin suutuntumaa. Poista kanelitanko. Laita omenakuutiot kattilassa tai muussa astiassa kylmään vesihauteeseen jäähtymään.

Vatkaa valkuaiset ja 25 g sokeria marengiksi. Vaahdota 25g tavallista valkoista sokeria ja keltuaiset, lisää vaahdottamisen lopuksi vaniljatangon toisen puolen siemenet. Vaahdota kerma vaahdoksi. Yhdistä kaikki aineet keskenään varovasti nostellen niin, että rakenne säilyy kuohkeana. Älä vatkaa äläkä sekoita voimakkaasti. Jäädytä pakastimessa noin 3-4 tuntia.

Tulosta resepti

semijaatelo_valmis2

2 vastausta artikkeliin “Omena-kaneli-semijäätelö”

  1. Saara Vernalls

    Great minds think alike 😉


Kommentoi