Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Lanttutikut ja lantutushaaste

Ei heti uskoisi, mutta lantusta saa kilpailukykyisen snacksin, joka vetää helposti vertoja sipseille ja ranskanperunoille. Tai itse asiassa näitä maistellessa tuli mieleen miksi ikinä ostaa sipsejä. Toki lanttutikut vaativat hieman enemmän vaivaa kuin rapisevan pussin auki veto, mutta ovat kuitenkin varsin helppo tehdä, terveellisempiä, eikä näistä niin ollen saa samanlaista morkkista kuin sipseistä.

Nämä makeaksi kypsyvät tikut sopivat dipattavaksi kermaviilin kanssa sellaisenaan, tai lihan lisukkeeksi. Lisäksi ne saavat innostumaan lantutushaastesta jonka heitän nyt kaikille.

Mikäs tyyppi se lanttu oikein on? Suomalainen syö lanttua reilun kilon verran vuodessa ja suurimman osan tästä jouluna. Itseasiassa lantun kulutus on Kotimaisten Kasvisten mukaan laskussa, koska sen käyttötapoja ei yksinkertaisesti tunneta tarpeeksi hyvin. Ja se mitä tunnetaan, liittyy joulun laatikkoruokiin ja kouluajan raastepöytään (älä vielä lopeta lukemista, jos nämä mielikuvat saivat aikaan puistatusta).

Sinänsä hullua, että moni kotikeittiössä häärivä osaa käyttää monipuolisesti vaikka avokadoa ja chiliä, mutta ei kotimaista juuresta, joka on Wikipedian mukaan tunnettu Pohjolassa jo 1500-luvulla.

Entäs se lantutushaaste? Innostuin aiheesta, tai siis lantusta ja olen ottanut itselleni lantutushaasteen (erään lankutushaasteen innoittamana). Eli tutustun lanttuun kevään aikana paremmin, etsin ja kehitän reseptejä, selvitän myös miten siitä raasteesta saa mehevää ja maistuvaa. Se on jo selvillä, että lanttuun kannattaa tutustua syksyllä juuri maasta nostettuna, mutta en anna tämän tiedon haitata tätä kevätprojektia.

Ylitin tuon vuosittaisen lantun peruskulutuksen jo tammikuun aikana. Lanttua on tullut kokeiltua paitsi tällä reseptillä, myös muilla, joista lisää myöhemmin.

Kehotan kokeilemaan samaa mitä itse tein: astele kauppaan, punnitse kilon verran lanttua ja vie se kotiin. Tässä vaiheessa aloin itse etsiä tietoa ja reseptejä netistä.

Hyvän startin lantutukseen saat näistä lanttutikuista tai vaikka supikkaista joiden täytteenä lanttu pääsee loistamaan. Sen kaupasta kannetun kilon jälkeen olet jo syönyt saman verran kuin tavallisesti suomalainen vuodessa, oho! Tämä määrä konkretisoituu alla olevassa kuvassa allekirjoittaneen silmillä.

Innostuitko lantutushaasteestani? Kerro se postauksen kommenttikentässä tai blogimme Facebook-sivuilla, lupaan vertaistukea!

Terkuin, Lotta

Lanttutikut

(pellillinen)

puolikas lanttu
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
paprikajauhetta
mustapippuria

Kuori lanttu kuorimaveitsellä. Paloitteluun tarvitset napakan keittiöveitsen. Leikkaa lanttu viipaleiksi. Itse vetelin lantun kunnon kokoisiksi siivuiksi, en tavoitellut ranskanperunamaista ulkomuotoa.

Sekoita kulhossa tikkuihin öljy ja suola, mustapippurin voit ripotella päälle kun tikut tulevat uunista jotta pippuri ei pala lantun pinnalle. Paista voipaperin päällä uuninpellillä.

Kikka siihen, että saa lantusta rapeita tikkuja on se, että ensin niitä kypsennetään hetki kovassa lämpötilassa, jolloin ne saavat paitsi rapeutta, myös väriä. Loppuaika paistetaan hieman alemmalla lämmöllä. Eli ensin noin 10 minuuttia 220-asteessa, sitten reilu puoli tuntia 170-asteessa kunnes tikut ovat kypsiä.

Tulosta resepti

Kommentoi