Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Maa-artisokkaa kuorineen = nam!

Maa-artisokan samettinen ja persoonallinen maku on monen mieleen näin talvikaudella. Onkin ihan mahtavaa, että sitä saattaa saada kotimaisena kaupoista oikeastaan läpi talven. Mutta se maa-artisokan kuoriminen onkin sitten ihan toinen juttu. Se kaikkien pienten palojen ja kolojen syynääminen kuorimaveitsellä on todellakin tuskaa. Tai jos jollain on tähän hyvä niksi, saa jakaa!

Maa-artisokkakeitto on mielestäni todella herkullista, mutta sitä tulee harvoin tehtyä, juuri tuon tähän juurekseen liittyvän tuskan vuoksi. Kun sain maistaa kuorineen paahdettuja maa-artisokkia muutama viikko ennen joulua Kööpenhaminassa, koin ahaa-elämyksen. Ei kuorimista, sama pehmeä maku ja samalla täydellistä dippailuruokaa! Testiin meni.

Testin tuloksista olen varsin iloinen. Koko prosessi maa-artisokkien jääkaapista esiin ottamisesta siihen, kun dippailin niitä majoneesiin, meni noin tunti. Ja siitä aktiivista työaikaa ehkä reilu viisi minuuttia. Pakko myöntää, että tämä testi päättyi niinkin onnellisesti, että söin kaikki maa-artisokat (toki vain puoli pussillista) omiin suihini. Eikä edes oikeastaan hävetä.

Vielä kun opin tekemään oikeasti hyvää majoneesia itse, niin sitten olen erityisen onnellinen maa-artisokkadippaaja. Onneksi Tilli ja pulla -blogissa ilmestyi muutama päivä sitten helppo majoneesiohje, jota minunkin on ihan pakko testata. Pian. Seuraava pussi luomumaa-artisokkia odottaakin sitä kokeilua jo tuolla jääkaapissa.

 

Paahdetut maa-artisokat

1 pss (500 g) maa-artisokkaa
3-4 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria myllystä

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pese maa-artisokat perunaharjalla ja tarvittaessa pilko niitä hieman dippailuun sopiviksi, mutta kuitenkin reilun kokoisiksi paloiksi. Levitä maa-artisokat uunipellille leivinpaperin päälle. Kaada niiden päälle sopivasti oliiviöljyä ja sekoita käsillä niin, että ne saavat joka puolelta kiiltävän öljypinnan. Rouhi suolaa ja pippuria maa-artisokkien päälle ja sekoita vielä nopeasti käsillä. Paahda uunissa noin 50-55 minuuttia tai kunnes ne tuntuvat tikulla tai haarukalla kokeiltuina pehmeiltä sisältä. Anna jäähtyä hetki ja tarjoa majoneesin kera.

Tulosta resepti

 

5 vastausta artikkeliin “Maa-artisokkaa kuorineen = nam!”

 1. teija vihanto

  Kiitos hyvästä reseptistä, lähdempä mökille katsomaan, onko niitä mullan alla,
  nehän on sellaista talvehtivaa sorttia ja maa, kun ei ole roudassa, ne voivat
  olla ihan syömäkelpoisia. Olisi hieno saada tammikuussa 2014 satoa omasta maasta.
  Luin artikkelin, missä joku oli nostanut kesäkuussa 2013 istuttamat perunat joulupöytään.


 2. Miina

  Voi, ollapa omia maa-artisokkia mullan alla! Toivottavasti niitä löytyi ja sait kokeiltua niitä paahdettuina. Tämä talvi on kyllä varsin omituinen, mutta mukavaa että sillä on tällainen kääntöpuoli talvisatojen suhteen.


 3. Susanna

  Olipas tosi herkullisia, kiitokset tästä helposta ja makoisasta vinkistä.


 4. merikotka

  Tosi hyvä! Talvella olen tehnyt bataattia ja punajuuria samalla systeemillä. Nyt maa-artisokan syöntiin! Riitta


 5. irmeli

  Kriminen pikku lusikalla sujuu sutjakasti,pätee myös inkiväärin kuorimisessa:)


Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo