Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Suolaista ja makeaa

Puhutaan ensin vähän terveysasioista. Suolan määrään ruokavaliossa tulee kiinnittää huomiota, ja aikuiselle suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä. Lapsille suositus on alle 3 grammaa päivässä. Päivittäisestä suolasta kahdeksankymmentä prosenttia tulee elintarvikkeista, esimerkiksi leivistä, juustoista ja leikkeleistä piilosuolana.

Sitten voidaan puhua makuasioista.

Itse tykkään suolasta. Ehkä vähän liikaakin.

Siksi en ole ihan varma, ovatko sormisuolat hyvä vai huono juttu.

Toisaalta ovat, koska silloin jokainen ruokailija voi itse säädellä suolan määrää annoksessaan. Toisaalta suolan lisäämisestä ruokaan pöydässä tulee helposti tapa, ja sitä tulee tehtyä silloinkin kun ei ole tarvis.

Niin tai näin, moni ruuanlaiton ammattilainen suosii Maldon-suolaa. Merkin sormisuolat valmistetaan Englannissa suurimmaksi osaksi käsityönä.

Olen aiemmin käyttänyt sarjan sitrussuolaa, nyt sain maisteluun saatiin valkosipulilla ja rosmariinilla terästetty tuote. Olen laittanut sitä useisiin ruokiin, ja parhaiten se toimii esimerkiksi uunijuureksille tai lohkoperunoille ripoteltuna sekä lampaanlihan mausteena. Tunnustettakoon, että ripottelin sitä sosekeiton pinnallekin.

Valkosipulin maku on mukavan mieto, ei hyökkäävä, rosmariini puolestaan maistuu mukavasti ja suola on koostumukseltaan kosteaa. Maku tulee riittävän hyvin esiin, vaikkei suolaa laittaisi kovin paljoa. Saman merkin sitrussuolan kanssa oli tosin, eli sitä tuli käytettyä turhan paljon, jos halusi sitruksista makua esiin. Uutuussuola on luomutuote ja hinnaltaan noin 5,5 euroa.

Toinen kokeiluun saatu uutuustuote on Dr Oetkerin valijamylly.

Aika monen reseptin ainesosaluettelossa on vaniljatanko, mutta monesti se jää hankkimatta tangon korkean hinnan takia. Helpompi on korvata tanko vaniljasokerilla.

Olinkin siis kiinnostunut myllystä, jonka sisällä on viisi paloiteltua bourbon-vaniljatankoa. Mainoksen mukaan vaniljatankojen käyttö on nyt entistä helpompaa: mylly jauhaa kuivatut tangot, ja mitään ei mene hukkaan.

Myllyn kyljessä on ohje, että puoli teelusikallista myllyllä jauhettua tavaraa vastaa puolikasta vaniljatankoa (tai lähinnä siis halkaistun vaniljatangon sisuksia).

Ihan hyvä ohje, mutta vaikea hahmottaa. Kun myllystä jauhautuu pienenpieniä hippusia, on vaikea arvioida, milloin niitä olisi puolen teelusikallisen verran..

Pitäisi kai tehdä koejauhatus ja veivata jollekin lautaselle vaniljaa niin että laskee samalla kierrokset, sitten kaataa lautaselle jauhautunut aines mittalusikkaan ja päätellä siitä. En ole vielä ryhtynyt moiseen.

Vaniljapikkuleipiin rouhin myllystä 20 kierrosta, eikä maku ollut mitenkään pökerryttävän vahva, vaan varsin vieno. Siis lisää kierroksia!

Periaatteessa tykkän tuotteesta ja sen ideasta, mutta opetteluprosessi on vielä kesken. Se vanlijasokeri on kyllä helpompi vaihtoehto.

Vaniljamylly maksaa noin 8,5 euroa.

Kommentoi