Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Koukussa fenkolidippiin

Meillä on jo jonkin aikaa kehitelty vaihtoehtoisia leivänpäällisiä voin, juuston ja leikkeleidenkin tilalle. Kestosuosikkeja ovat muussattu avokado, hummus aurinkokuivatuilla tomaateilla ja ihan puhdas maapähkinävoi. Itselläni on nyt uusi suosikki, jota syön juuri nyt päivittäin.

Fenkolidippi löytyi aivan ihanasta keittokirjasta nimeltä Joogaruokaa. Kirjan ruokaohjeet eivät ole vain joogaajille tarkoitettuja, mutta kuten kustantaja asian ilmaisee, ”muillekin hyvinvoinnistaan huolehtiville”. Tämä kuulosti minusta loistavalta, koska terveellisten ruokien buumi jyllää täällä keittiössäni edelleen. Kirjaa lukiessa tekee mieli alkaa kohdella kehoaan aina vaan paremmin tarjoamalla itselleen ruokaa, jonka tietää jo etukäteen tekevän hyvää.


Fenkoli on monen mielestä erikoisen makuista. Sehän maistuu anikselta. Minusta se on i-h-a-n-a-a kaikessa raikkaudessaan ja rapsakkuudessaan. Ja kuinka moni tiesi fenkolinkin kuuluvan niin sanottujen superruokien joukkoon?

Fenkoli sisältää runsaasti antioksidantteja, kuituja ja C-vitamiineja. Sen on sanottu tehostavan ruuansulatusta ja laskevan verenpainettakin. Lista jatkuu, mutta nämä kuulostavat jo mielestäni hyviltä ”sivuvaikutuksilta”.

Eli ei muuta kuin tätä hienosti anikselta ja mukavasti vähän itämaiselta maistuvaa tahnaa leivälle. Se maistui hyvältä myös omenan päälläkin.


Fenkolidippi*
*ohje kirjasta Joogaruokaa (Anna Gidgård ja Cecilia Davidsson)

1 fenkoli
oliiviöljyä
1 tl fenkolinsiemeniä
2 dl keitettyjä vihreitä linssejä, mungopapuja tai muita papuja
1 rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl tamarisoijaa (itse käytin tavallista soijaa)
1 rkl omenasiiderietikkaa
0.5 – 1 tl tabascoa
suolaa ja mustapippuria
2 rkl vettä, jos tahna tuntuu liian kuivalta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa fenkoli reiluiksi paloiksi. Laita palat pellille ja kaada päälle 1-2 rkl oliiviöljyä. Paahda palat kullanruskeiksi, noin 20 minuuttia.

Paahda fenkolinsiemenet kuumalla pannulla ja murskaa ne huhmareessa. Hienonna valkosipuli.

Hienonna kaikki ainekset monitoimikoneessa. Mausta dippi suolalla ja pippurilla ja notkista sitä tarvittaessa vedellä.

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Koukussa fenkolidippiin”

  1. Eija

    Kiitos ohjeesta, aivan tajuttoman hyvä dippi! Olen aina tykännyt fenkolista ja tämä oli ihan uusi tapa nauttia siitä.


  2. Miina

    Eikö olekin, todellinen helmi! Tuossa Joogaruokaa-kirjassa on monta muutakin jännää oivallusta odottamassa testiin pääsyä…


Kommentoi