Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Ilmiömäinen kesäkurpitsapiiras

Olen jo aiemmin tunnustanut tunkevani kesäkurpitsaa vähän joka ruokaan, muun muassa soijamakaronilaatikkoon. Mutta nyt on koittanut aika, jolloin tuo vihannes todella pääsi oikeuksiinsa. Parrasvaloihin suorastaan.

Kesäkurpitsahan nimittäin oikeasti maistuu hyvältä, kunhan sitä vaan kannattelevat oikeanlaiset tukijoukot. Esimerkiksi timjami ja sitruuna. Esimerkiksi vuohenjuusto. Tai molemmat.

Sain hyvältä ystävältäni Amerikan tuliaisena paikallisen Fine Cooking – ruokalehden. Tarkemmin sanottuna sen kesämenu-erikoisnumeron. Sieltä melkein pompahti silmille tämän (itse)maustetulla vuohenjuustolla alustetun kesäkurpitsapiiraan ohje. Se vaikutti epäilyttävän helpolta.


Epäilykset kuitenkin kaikkosivat sillä sekunnin murto-osalla, kun sai maistaa tuota piirasta valmiina. Se muuten maistui taivaallisen hyvältä vielä kylmänäkin.


Minulle tämä piiras on kuitenkin jotenkin myös hyvin syksyinen ja tulen valmistamaan sitä taas tänäkin viikonloppuna brunssille. Tätä en siis voisi paremmin suositella kausiruokana, kuin että kokeilkaa ihmeessä – PIAN!

Ja osallistukaahan tekin, hyvät lukijat, joukolla Raision Kausiruoka-reseptikisaan, jossa voi voittaa kokkauskurssin, Kausiherkkuja omasta pihasta -kirjan, sekä paljon kivoja Raision tuotepaketteja. Nyt siis jakamaan oma syksyisen sadon luottoreseptisi ja äänestämään omia suosikkeja. Täältäkin on pian tulossa ehdokas.

..

Ohje Fine Cooking, The Best of Summer Menus 2013


Kesäkurpitsapiiras vuohenjuustolla
(noin kahdeksalle)

3 dl vehnäjauhoja (ja lisää kaulitsemiseen)
150 g kylmää, suolaamatonta voita
suolaa
0.5 tl vaaleaa etikkaa (esim omena- tai valkoviini-)
1 – 1.5 kg kesäkurpitsaa
240 g levittyvää vuohenjuustoa
1 rkl tuoretta timjamia silputtuna
1 tl sitruunan kuorta hienona raasteena

Valmista taikina monitoimikoneessa. Sekoita jauhot, voi ja suola, kunnes seoksen koostumus on rakeinen. Lisää etikka (älä missään nimessä jätä tätä pois, se tuo rapeutta pohjaan ilman etikan makua) ja noin 3 rkl kylmää vettä. Sekoita, kunnes taikina pysyy kasassa pallomaisena. Muotoile taikinasta noin 3 cm paksu kiekko. Kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Leikkaa kesäkurpitsat noin 2 mm siivuiksi ja asettele ne lävikköön. Ripottele joka kesäkurpitsakerroksen päälle hieman suolaa. Anna kesäkurpitsojen valua näin keittiöaltaassa noin puoli tuntia. Lopuksi levitä ne keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan hieman.

Leikkaa leivinpaperi uunipellille sopivaksi, jauhota se ja sen päällä kauli taikinasta halkaisijaltaan noin 30 cm levy, joka on hieman alle 2 cm paksu. Ohut siis. Siirrä levy uunipellille ja pidä viileässä siihen asti, kunnes olet valmis laittamaan täytteet sen päälle. Anna sen levätä näin mieluiten ainakin puoli tuntia.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita kulhossa vuohenjuusto, timjami ja raastettu sitruunankuori. Lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan. Levitä juustoseos piiraspohjan päälle. Jätä reunoille noin 1 cm tyhjää.

Lado nyt kesäkurpitsasiivut piiraspohjan ja juustokerroksen päälle, aloittaen keskeltä. Lado viipaleita tiukasti, mutta kauniisti pyöreässä linjassa sisältä ulkoreunalle siten, että ne peittävät noin puolet edellisestä viipaleesta. Ne saavat mennä aivan piiraspohjan reunoille asti, sillä ne kutistuvan hieman paistettaessa. Kaada päälle hieman oliiviöljyä rennolla otteella, mutta tasaisesti, ja ripottele päälle mustapippuria myllystä. Paista noin 40 – 50 minuuttia uunin keskitasossa.

Anna piiraan jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Ilmiömäinen kesäkurpitsapiiras”

  1. Merja

    Jos haluaa pohjaan lisää makua, niin spelttijauho on hyvä vaihtoehto, esim kolmannes kokojyväspelttiä ja kaksi kolmasosaa puolikarkeata spelttiä 🙂


  2. Miina

    Hyvä vinkki, kiitos! Pitää ehdottomasti testata spelttijauhoa tässä. Ohrajauhoa ajattelin myös kokeilla tähän yhtenä vaihtoehtona.


Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo