Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Karitsaa ja sesongin juureksia

Syysilman kylmetessä on aika kaivaa esiin kaapin kätköistä liian vähälle käytölle jäänyt valurautapata. Värikkäät sesongin juurekset – porkkanaa, lanttua ja palsternakkaa – sekä karitsan paahtopaistit hautuivat padassa herkullisiksi. Mukaan laitettiin myös sipulia, valkosipulia ja rosmariinia. Lisää täyteläisiä makuja pataan saa korvaamalla nesteen omenasiiderillä tai oluella.

Rosmariini ja valkosipuli ovat klassisia karitsamausteita.
Karitsan ja juuresten ruskistaminen samassa padassa lisää ruuan makua.
Pata saa kypsyä uunissa miedolla lämmöllä.

Värikkäiden juuresten kanssa sopii värikäs lisäke, ja Blue Congo -perunoista tulee kuulemani mukaan kypsennettynä oikein hyvänmakuista. Koska Blue Congo -muusista tulee lähinnä homeisen väristä, tein paistetun perunalisäkkeen. Siis röstiperunat violetista perunasta ja punasipulista.

Blue Congon violetti väri muuttui hailakan siniseksi kypsyessään. Röstiperunoista tuli herkullisen hyviä!
Jos siideri unohtui laittaa pataan, niin se käy kyllä myös ruokajuomaksi.

Karitsaa ja sesongin juureksia

(kuudelle)

6 karitsan paahtopaistia
2 isoa porkkanaa

1 palsternakka
½ pientä lanttua
2 punasipulia
4 kynttä valkosipulia
2 rkl voita
2 rkl ruokaöljyä
mustapippuria
suolaa
1 tl kuivattua timjamia
4 oksaa tuoretta rosmariinia
5 dl vettä

1. Ruskista paistit voissa ja öljyssä valurautaisessa padassa kaksi kerrallaan. Nosta paistit syrjään.
2. Kuori ja pilko juurekset ja ruskista ne padassa. Lisää karkeasti pilkotut punasipulit ja valkosipulit. Paista kasvikset ruskeiksi.
3. Lisää pataan timjami ja rosmariinin oksat.
4. Laita ruskistetut paistit juuresten päälle ja mausta runsaalla mustapippurilla ja suolalla.
5. Lisää vesi ja peitä pata kannella. Hauduta pataa miedolla lämmöllä (n. 150 astetta) uunissa 1½-2 tuntia.
6. Tarjoile röstiperunoiden kanssa ja nauti!

Tulosta resepti



Siniset röstiperunat

(kuudelle)

9 Blue Congo -perunaa
1 punasipuli
1 kananmuna
1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1 tl kuivattua timjamia
mustapippuria
suolaa
voita paistamiseen

1. Kuori ja raasta perunat. Purista raasteesta ylimääräinen vesi pois.
2. Raasta sipuli ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
3. Paista runsaassa voissa pikkulättypannulla.
4. Tarjoile pataruuan lisukkeena ja nauti!

Tulosta resepti

 

Kommentoi