Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Sato on korjattu Ahvenanmaalla

Reilu viikko sitten teimme ruokaretken Ahvenanmaan syysmarkkinoille, Skördefesteille. Ne järjestettiin nyt 16. kertaa ja markkinoille osallistui yrittäjiä ja tiloja eri puolilla saarta. Me olimme paikalla ensimmäistä kertaa, mutta kokemus oli niin hieno, että tästä reissusta tulee jokasyksyinen perinne.

Suosittelemme suuntaamaan markkinoille auton kanssa, muuten paikkoja on mahdotonta kiertää, tai ainakin hankalaa. Me yövyimme Maarianhaminassa ja näin pääsimme kahtena päivänä kiertelemään saarella. Pöytävarauksia ravintoloihin kannattaa tehdä etukäteen. Me emme tehneet varauksia ja Ahvenanmaan hotelli- ja ravintolakoulun Restaurang Hjortenin ovella jouduimmekin kääntymään pois. Mutta ensi vuonna varaus tehdään – ja ajoissa.

Mukaan kannattaa varata myös kylmälaukku, sillä jos sitä ei ole, saattavat lampaanlihamakkarat tai paikallinen jogurtti jäädä vain paikan päällä maisteltaviksi. Me selvisimme maatilavierailuista tennareissa, mutta jos sää olisi ollut sateinen olisivat kumisaappaat olleet tarpeen.

Ålands Centralandelslag (ÅCA) maistatti kävijöillä juustoja, uutuusjogurttia ja raakamakkaraa. Väkeä oli ihan pipona, oli kiva kurkistaa leipomoon ja meijeriin, joista tulevat suuri osa paikallisesta leipä- ja maitotuotteista. Ålands Mejerin kojusta valittiin pikariin vanilja-, mansikka-, kinuski- ja suklaa-browniejäätelöä. Niin kesäistä!

Maarianhaminan Merikortteliin (Sjökvarteret) oli pystytetty useita lähiruokaa myyviä kojuja. Tarjolla mm. kotonaleivottua leipää, erilaisia marjahilloja ja -mehuja sekä kauden kasviksia. Kaikkein pisin jono muodostui kuitenkin Mac Harry’sin ”Ledholmare” -ruokavaunun eteen, josta tulvahti aivan mieletön tuoksu: näitä oli pakko saada. Jono kulki tasaiseen hitaaseen tahtiin, mutta purilainen oli todellakin odotuksen väärtti. Tuore silakka uppopaistettuna raa’an sipulin ja tilli-kiinankaali-cremefraichen kera sämpylän välissä. Mutkatonta ja tuoretta, parasta purilaisrintamalla vähään aikaan!

Kävimme vierailulla Ulfsbygårdin tilalla, jossa oli esillä liuta traktoreita ja vanhoja kojeita. Seurasimme viljan matkaa kaurahiutaleeksi: vilja puitiin viereisellä pellolla ja isäntä mankeloi kauran hiutaleiksi ja samaan tahtiin sitä myytiin kojussa jonottaville. Harvoin saa näin tuoreita kaurahiutaleita ja niistä tehty puuro on muuten erityisen pehmeää. Myynnissä oli myös viiluja, lautasiksi. Ne jäivät hankkimatta, mutta viilutusta oli mielenkiintoista seurata ja idea viilulautasista on hauska.

Marskogens Lamm -tilalle suuntasimme mielessämme lammasmakkara. Sitä olikin tarjolla, porukalla maisteltiin myös lammaspataa. Ruokajuomina nautittiin Stallhagenin Syysmarkkinoiden nimikko-olutta, joka jo lauantaina monesta paikasta tuntui loppuneen. Tilalta ostettiin kotiinviemisiksi paikallista omenasiideriä ja vaaleaa glögiä, joista jälkimmäinen jo odottelee malttamattomana glögikautta.

Illalla kävimme myös Stallhagenin panimossa, Stallhagen Pubissa jossa tarkeni huopien ja lämpölamppujen alla oleilla vielä terassilla. Sisällä pubissa raikasi irkkuvivahteinen viikinkimusa ja panimon myymälästä tuliaisiksi lähti muutama pullo olutta.

Sunnuntaina piipahdimme myös Smakbyn makukylässä. Lounaspöytä näytti houkuttelevalta, mutta olimme juuri tulleet aamiaiselta ja päätimme jättää syömisen seuraavaan vierailukertaan. Kiirettä ei välttämättä ole, sillä paikan isäntä Michael Björklundin mukaan kylä on valmis 14 vuoden päästä.

Tuliaisiksi napattiin 6 viikkoa kypsynyttä pehmeän makuista vuohenjuustoa ja porsaanniskaa leikkeleenä. Smakbyssä maisteltiin (tätä ei edes kellonaika estänyt) lasit omena- ja kirsikkalikööriä ja paikallista omenaviinaa eli Ålvadosta. Hienoja makuja!

Eräs reissun herkullisimmista tuttavuuksista oli Bomarsundin piirakka, jota ostettiin paitsi tuliaisiksi, myös syötiin paikan päällä. Piirakassa on voitaikinan sisällä jauhelihaa ja keitettyä kanamunaa. Tätä reseptiä täytyy kokeilla myös kotona. Piirakkaa ostettiin Furulundsgårdenista, jossa pysähdyimme lounaalle. Ravintolassa oli herkullinen riistamenu, pöytäseurueemme tilasi metsäkaurista pannupihvin muodossa, perinteistä merimiespihviä hirvenlihasta ja kalasoppaa, jälkiruoaksi Ahvenanmaan pannukakkua. Niiden kanssa jaksoi monen tunnin lauttamatkan takaisin mantereelle.

Syysterveisin, Ilona ja Lotta

 

2 vastausta artikkeliin “Sato on korjattu Ahvenanmaalla”

  1. -Ii-

    Onko tänään virallinen pullapäivä?


  2. tillipulla

    Hyvä Ii, tuolloin oli kansallinen pullapäivä, mutta suosittelemme viettämään sitä silloin kun itsestä parhaalta tuntuu, vaikka aina! 🙂


Kommentoi