Haarukassa

BLOGIT | Haarukassa

Maistuvia reseptejä Martoilta

Käymme ystävieni kanssa joka kevät ja syksy Marttojen ruokakursseilla. Haemme kursseilta uusia reseptivinkkejä ja ideoita esillepanoon. Kattavasta kurssivalikoimasta löytyy aina jotakin uutta ja kiinnostavaa. Eilisellä kurssilla opettelimme tekemään uusia jauheliharuokia.

Yleensä ostan kotiin perinteistä naudan paistijauhelihaa, mutta eilen saimme maistaa sen lisäksi poron, broilerin, hevosen ja lampaan jauhelihaa. Itse sain tehtäväkseni tehdä nopean jauhelihakeiton hevosen jauhelihasta. Perunan sijasta keittoon käytettiin pastaa, joka olikin piristävä poikkeus. Yksi kurssilaisista teki täytettyjä jauhelihatankoja lampaan jauhelihasta. Ne maistuivat taivaallisen hyviltä, joten seuraavaksi nappaan kaupasta mukaan lammasta.
Tässä teille reseptit, joita kannattaa kokeilla kotikeittiössäkin. Laittakaa kommentteja, mitä mieltä olitte. Näistä resepteistä riittää hyvin neljälle, herukkavaahdosta vieläkin isommalle vierasjoukolle.

Mitä jauhelihaa itse käytät kokkailuissasi? Tuntuuko hevosen jauheliha inhottavalta ajatukselta omalla lautasella?

Nopea jauhelihakeitto

 

1 ½ l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 ½ dl kuviopastaa
2 pussia (á 250 g) pakastekeittovihanneksia
400 g jauhelihaa
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
½ tl timjamia
4 rkl tomaattipyreetä
pinnalle persiljasilppua

Kuumenna vesi ja lisää siihen liemikuutiot ja pasta. Keitä noin kaksi minuuttia. Lisää joukkoon jäiset keittovihannekset.
Ruskista jauheliha ja lisää kattilaan. Anna kiehua vielä noin viisi minuuttia.
Mausta yrteillä ja tomaattipyreellä. Ripottele lopuksi keiton pinnalle persiljasilppua.

Tulosta resepti

 

Täytetyt jauhelihatangot

 

2 dl vettä, lihalientä, piimää tai kermaviiliä
1 dl korppujauhetta
1 sipuli
(1–3 valkosipulinkynttä)
1 muna
1 ½ tl suolaa
¼ tl valkopippuria
¼ tl mustapippuria
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
400 g lampaan jauhelihaa
täytteitä maun mukaan (esimerkiksi fetaa, oliiveja, juustoa tai suolakurkkuja)

Laita neste isoon kulhoon ja lisää korppujauhot. Anna korppujauhojen turvota nesteessä 5–10 minuuttia.
Kuori ja hienonna sipuli ja halutessasi valkosipulit. Lisää ne kulhoon. Lisää myös muna, mausteet ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi seokseksi.
Levitä murekeseos tasaiseksi esimerkiksi leikkuulaudan päälle. Jaa taikinasta haluamasi levyisiä tankoja. Laita tangon toiseen päähän täytteitä ja rullaa taikina kiinni. Voit käyttää tangon sulkemisessa avuksi esimerkiksi vettä.
Kypsennä jauhelijatankoja 225 asteisessa uunissa noin 15–20 minuuttia.

 

Veneperunat

 

8 perunaa
2 rkl öljyä
rosmariinia
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta

Pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne kuorineen pituussuuntaan veneenmuotoisiksi lohkoiksi. Pane lohkot uuninkestävään vuokaan ja lisää päälle vähän öljyä. Lisää halutessasi rosmariinia mausteeksi.
Kypsennä 200 asteessa noin 45 minuuttia välillä lastalla käännellen. Ripottele kypsille perunoille suolaa ja paprikajauhetta.

 

Puolukkainen punasipulilisäke

 

2 punasipulia
1–2 rkl öljyä
1 dl pakastepuolukoita
½ tl fariinisokeria
½ tl suolaa ja mustapippuria

Halkaise kuoritut sipulit ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Hauduta suikaleita öljyssä muutaman minuutin ajan.
Lisää joukkoon puolukat. Mausta fariinisokerilla, suolalla ja pippurilla.

Tulosta resepti

 

Herukkavaahto

 

n. 2–3 dl mustaherukoita pakasteesta
1 dl tomusokeria
2 valkuaista
n. 1rkl vanilliinisokeria
marjoja koristeeksi

Soseuta herukat ja tomusokeri sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi.
Vatkaa valkuaisia noin minuutin verran yleiskoneella tai sauvasekoittimella. Lisää joukkoon herukka-tomusokeriseos. Jatka vielä vatkaamista noin kuuden minuutin ajan, kunnes vaahdosta tulee kuohkeaa. Lisää joukkoon vanillinisokeri.
Laita vaahto pursotinpussiin ja annostele jälkiruokamaljoihin. Voit koristella annoksen esimerkiksi marjoilla tai sitruunamelissalla.
Huom! Säilytä vaahto kylmässä ennen tarjoilua. Vaahto painuu nopeasti kasaan, joten valmista se maksimissaan pari tuntia ennen tarjoilua.

Tulosta resepti

Kommentoi