Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Tumma ja tulinen suklaakakku

Aloittelevakin chilin kotitarveviljelijä on saanut tänä kesänä hyvin satoa. Aji Cristalini on tuottanut tähän mennessä parikymmentä herkullisen punaista podia. Jonkin verran on käytetty liharuokien (mm. makaronilaatikko, lihapullat) mausteeksi ja loput olen pakastanut kokonaisena. Hetken aikaa olen pohtinut myös chilin jälkiruokakäyttöä.

Aji Cristalit kypsyvät. Erilaisia kypsyysasteita vihreästä ja oranssihtavasta oranssiin ja kypsään punaiseen.

Juuri oikeaan aikaan sain äidiltäni chili-suklaakakun reseptin, jonka hän oli repäissyt talteen mummun ET-lehdestä (18/2012). Chilin ja suklaan liitto on todistettu erittäin toimivaksi, joten päätin kokeilla. Alkuperäisen ohjeen kuivatut chililastut vaihdoin tuoreeseen chiliin. Hedelmäisenä chilinä Aji Cristal sopiikin kakkuun aivan loistavasti.

Koeversion perusteella chiliä pitää laittaa kakkuun runsaasti. Jos määrä epäilyttää, tulisuus on helppo maistaa suklaasta ennen kuin sen sekoittaa taikinaan. Jotta kakussa tuntuisi edes vieno chilin lämpö, saa suklaa kuitenkin olla hieman lopputulokseen aiottua tulisempaa.

Tuore, pieneksi hienonnettu chili lisätään sulaan suklaaseen. Tästä seoksesta saa tulla aiottua tulisempaa!

Reseptiä on helppo muunnella: jos haluaa kakusta lämpimänä valuvan mutakakun, voi kypsentää kakkua pyöreässä vuoassa pari minuuttia ohjeessa mainittua vähemmän. Reseptin voi myös muuttaa maidottomaksi ja/tai gluteenittomaksi. Voin tilalla voi käyttää maidotonta leivontamargariinia ja vähät vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella. Rakenne lepää suurimmalta osin kananmunien varassa, joten vehnäjauhon vaihtamisella muuhun jauhoon ei ole suurtakaan vaikutusta.

Tummaa ja tulista. Todella herkkua!

Tästä reseptistä tuli uusi suklaakakkusuosikkini. Kakussa on ihanan suklainen ja kostea rakenne, ja chilin lämpö tekee siitä lähes täydellisen!

Chili-suklaakakku

12-20 palaa

200 g tummaa suklaata
1-2 rkl tuoretta chiliä pieneksi hienonnettuna (riippuu mausta ja chilistä!)
2 1/2 dl sokeria
200 g voita
5 munaa
1 3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaakaojauhetta

1.  Valitse 20 x 30 cm uunivuoka tai kaksi kapeaa leipävuokaa. Voitele ja jauhota vuoat tai vuoraa ne leivinpaperilla.
2.  Sulata suklaa ja lisää chili lämpimään suklaaseen. Tarkista maku! Muista, että aina voit lisätä enemmän chiliä, mutta pois sitä on vaikea ottaa… Suklaasta on hyvä tehdä hieman tulisempaa kuin mitä haluat valmiista kakusta.
3. Vaahdota sokeri ja pehmeä voi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen ja huolellisesti vatkaten.
4. Lisää suklaa-chiliseos.
5. Sekoita vehnäjauhot ja kaakao keskenään, ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
6. Kaada taikina uunivuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia. Paistoaika riippu vuoasta ja uunista. Älä paista kakkua aivan kypsäksi asti. Kakku on valmis, kun kokeilet sen kypsyyttä keskeltä ja tikkuun jää kosteita suklaisia muruja. Jos haluat kakusta valuvan mutakakun, käytä pyöreää vuokaa ja lopeta paistaminen, kun kakku on reunoista kiinteä ja keskeltä vielä hieman taikinainen.
7. Anna kakun jäähtyä hiukan, tarjoile esimerkiksi kermavaahdon kanssa ja nauti!

Tulosta resepti

 

2 vastausta artikkeliin “Tumma ja tulinen suklaakakku”

  1. Laura

    Kuulostaa ihanalta!! Tätä täytyy kokeilla… Koska tykätään TODELLA tulisesta, aion pilkkoa sekaan habaneroa… Ja reilusti!!


    • annah

      Habanero on oikein maukas chili suklaakakkuun! JOS haluat TODELLA tulista, niin laitapa kakkuun Naga Morichia. Se saa sukat pyörimään jaloissa! Ja on sitäpaitsi herkullisen makuista.


Kommentoi