Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Vadelmainen limejuustokakku

Makuammuntaa piti marjaisan kesäloman. Se oli helppoa: tietokone kiinni ja marjasadon pariin!

Tuloksia on mukava maistella. Mansikoita kokonaisina ja soseena, mustikoita, villivadelmia, kuningatarhilloa, vadelma-punaherukkamehua ja mansikka-punaherukkamehua. Vaikka loma jo loppuikin, vuoroaan odottavat vielä ainakin puolukat ja tyrnimarjat.

Tämä kesä osoittautuikin poikkeukselliseksi vadelmakesäksi. Pensaat olivat täynnä villivadelmia – vieläpä suhteellisen suuria ja madottomia. Niitä sai poimittua niin paljon kuin vain halusi – ja paarmoilta ja hyttysiltä kykeni.

Sitä paitsi vähän käytetyn metsätien varrella vadelmien poiminta oli myös luontoelämys. Peura kurkisteli varovasti parin metrin päästä ja perhoset istuksivat poimijan käsivarrella. Vadelmapaikan läheisyydessä laskeutui harmaahaikara veteen. Luonnon helmassa ei tarvitse miettiä, mitä seuraavaksi tekisi.

Runsaasta vadelmasadosta syntyi pakasteiden, hillojen ja mehujen lisäksi vadelmin päällystetty limejuustokakku.

Pirteää limeä ja herkullisen punaista vadelmaa!

Koska juustokakkujen peruskeksivoipohja on jotenkin mielikuvitukseton, halusin kokeilla pohjana suurta kaurakeksiä, joka olisi rapea ja mehevä yhtä aikaa. Kaikkien makeiden marjojen jälkeen teki mieli jotain erittäin raikasta, joten valitsin vadelman kaveriksi limen. Jos haluaa kakkuunsa enemmän vadelmaa ja vähemmän limeä, voi jättää toisen limen pois ja lisätä juustokerrokseen kokonaisia vadelmia hyvin varovaisesti sekoittaen. Olipa vadelma-limetasapaino minkälainen tahansa, herkkua se on yhtä kaikki. Nam!

Isot kaurahiutaleet toivat rapeutta muropohjaan.

Vadelmainen limejuustokakku

Pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl isoja kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

1. Laita uuni kuumenemaan 175 °C:een.
2. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä voi-sokeri-kananmunavaahtoon.
3. Päällystä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja levitä taikina tasaisesti sen päälle. Paista 20 minuuttia tai kunnes pohja on kauniin ruskea.
4. Anna pohjan jäähtyä ennen täytteen lisäämistä.

Täyte:
400 g tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
2 limen kuori ja mehut
3 liivatelehteä

1. Suojaa irtopohjavuoan reunaosa muovikelmulla ja laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Sekoita tuorejuusto notkeaksi, lisää kerma pienissä erissä ja vatkaa ilmavaksi.
3. Lisää limenkuoriraaste, limemehu ja sokeri. Sekoita huolella.
4. Purista vesi pois liivatelehdistä ja liuota pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä. Sekoita liivate tuorejuustomassaan nopeasti ja kaada massa kakkuvuokaan pohjan päälle.
5. Anna hyytyä jääkaapissa 2 tuntia.

Vadelmahyytelö:
3 dl villivadelmia
1 dl vettä
½ dl sokeria
2 liivatelehteä

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Survo vadelmat ja lisää sokeri.
2. Kuumenna 1 dl vettä kiehuvaksi ja lisää puristetut liivatelehdet. Sekoita liivate vadelmien sekaan ja kaada hyytyneen juustomassan päälle kakkuvuokaan.
3. Anna hyytyä jääkaapissa ennen koristelua.

Koristelu:
1½ dl kauniita villivadelmia
½ dl sokeria
2 liivatelehteä
1 dl vettä

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Asettele villivadelmia kauniiksi kuvioksi hyytyneen vadelmahyytelön päälle.
3. Kuumenna 1 dl vettä kiehuvaksi. Lisää puristetut liivatelehdet ja ½ dl sokeria. Valele kuuma liivateliuos vadelmien ja kakun päälle lusikalla.
4. Anna hyytyä jääkaapissa.

Tulosta resepti

 

6 vastausta artikkeliin “Vadelmainen limejuustokakku”

  1. Tepa

    ”Limetti (Citrus aurantiifolia) on ruutakasveihin (Rutaceae) kuuluva sitruspuu (Citrus). Sen hedelmää kutsutaan samalla nimellä, tosin joskus hedelmästä käytetään virheellisesti sen vieraskielistä nimeä lime.”

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Limetti


    • annah

      Suomen kieli on minustakin kiinnostava keskustelun aihe ja tartun myös mielelläni liikoihin englishmeihin. Selvittelin asiaa Kotimaisten kielten keskuksesta, ja vaikka limetti onkin suomenkielisempi ja siksi suositeltavampi sana tuolle pienelle, vihreälle ja happamalle sitrushedelmälle, on myös aivan sallittua käyttää sanaa ”lime”. Lisäksi löytyy vielä synonyymi ”laimi”, jota en ainakaan itse ole missään kirjoitettuna nähnyt aiemmin. Sain linkin ruoka-alan vierassanoihin, jotka ovatkin erittäin mielenkiintoista luettavaa (tässä L-kirjaimen kohdalta: http://www.kotus.fi/files/2186/RUOKA-ALAN_VIERASSANOJA_L.pdf). Myös Kielikello-lehdessä on kirjoitettu aiheesta (Raija Lehtinen, 1/2007). Jos innostusta riittää, käyhän tutustumassa!


  2. Miika Kalliokoski

    Juustokakut ovat aina olleet heikkouteni, ei voi vastustaa…


  3. Ulla

    mulla on sellainen juustokakun ohje, jossa keksipohjaa kypsennetään kymmenisen minuuttia 150 asteessa. Se pehmentää pohjan helpostileikattavaksi. Kannattaa kokeilla!


Kommentoi