Putinkia ja mansikkapastaa

BLOGIT | Putinkia ja mansikkapastaa

Omat ketsupit mukaan!

Ei lisäaineita.

 

”Jees ketsuppia, huusi jenkki!” Näin alkaa yksi tämän perheen lempirunoista (Ilpo Tiihonen, 1999). Näinhän se on että tämä punainen kastike on amerikkalaisuuden ytimessä. Ketsuppiohjeita tiedetään jo 1800-luvun alusta asti, ja sellainen löytyi myös Keittokirjastamme.

Kirjassa vaaditaan ”sekalaisia mausteita” (all spice). Nimitys all spice tarkoittaa nykyenglannissa maustepippuria, mutta tuo suomenkielinen ilmaus ”sekalaiset mausteet” sai meidät epäileväisiksi. Pikaisella googlettamisella kävi ilmi, että k.o. nimeä on käytetty myös maustesekoituksesta nimeltä nelimauste. Lisää googlettamista ja resepti maustesekoitukselle löytyi. Selkeyden vuoksi käytetyt mausteet on kirjoitettu listaan erikseen ja määriä on hiukan säädetty. Lisäksi kirjasta poiketen tomaatit kannattanee kaltata ensin ja poistaa niistä siemenet samalla, tämän jälkeen valmistaminen helpottuu kun hankala paseeraaminen jää välistä. Harmiksemme unohdimme omasta ketsupistamme kanelin, maku oli ihanan mausteinen ilmankin, mutta halutessaan sitä voi laittaa ja sopii kyllä varmasti hyvin.

Grillikausi on jo kovassa käynnissä, minkä takia luonnollinen valinta tämän reseptin lisukkeeksi oli hiiligrillissä paistettu makkara. Pallogrilliin päätyi tällä kertaa Jokisen lihaliikkeen omista lihoista tehty Reiskan grillimakkara sekä Turun Linnassakin tarjolla oleva Linnan makkara. Toisinaan knakeihin kannattaa panostaa: nämä lihaisat herkut maistuivat täydelliseltä kesäsateen raikastamassa puutarhassa. Ja osansa oli myös tällä todella hyvällä ketsuppireseptillä!

Ihanaa kesänalkua kaikille.

J&P

PS. Nyt kannattaa seurata Facebook-sivuamme. Heti alkuviikosta lähtee käyntiin kesäruoka-aiheinen kilpailumme, jossa hienot palkinnot. Eikun tykkäämään!

Tomaattikastike. – Tomato Catsup.

4 kg tomaatteja
2 sipulia
4 rkl suolaa
2-2,5 dl fariinisokeria (tiiviistettynä mittakuppiin)
5 dl valkoviinietikkaa
2-3 rkl sinappia
1-2 tl valkopippuria
1-2 tl  jauhettua muskottia
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl mustapippuria
1-2 rkl kanelia

Huuhtele tomaatit, tee niihin pohjaan ristiviillot ja laita ne suureen kulhoon. Kiehauta suuri kattilallinen vettä ja kaada se tomaattien päälle. Kaikkien tomaattien pitäisi olla veden alla. Anna seistä muutama minuutti ja kaada vesi pois. Kalttaamisen voi tehdä myös parissa erässä. Kuori tomaatit, halkaise ne ja poista siemenet ja kannat. Kaada tomaatit sitten isoon kattilaan mehuineen. Pilko sipulit ja lisää ne ja etikka kattilaan. Keitä kunnes tomaatit ja sipulit pehmenevät, sekoittele välillä ettei keitos pala pohjaan. Kastiketta keitetään kokoon niin kauan, että rakenne on tuhdin ketsuppimainen. Loppuvaiheessa mausta sinapilla ja muilla mausteilla maun mukaan, anna vielä porista rauhassa mausteiden kanssa. Kun rakenne on sopiva, voi kastikkeen soseuttaa sileäksi sauvasekoittimella. Tölkitä kastike puhtaisiin tölkkeihin kuumana, sulje kannet ja anna jäähtyä. Anna maun tasaantua seuraavaan päivään, säilytä jääkaapissa.

Tulosta resepti

 

 

Yksi vastaus artikkeliin “Omat ketsupit mukaan!”

  1. Elina Nikula

    ”Hihat sinapissa, ketsupissa penkki!” Jatkaa Nikulan rouva lempirunoaa. Kuulostaa hyvälle ketsuppiresepti, ehkä testataan juhannukseksi.


Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo