Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Yksinkertainen on kaunista

-ja myös maistuu usein parhaalta. Graavisiika ja saaristolaisleipä ovat pettämätön parivaljakko, johon tulee palattua aina uudelleen maailman monenkirjavilta ruoka-apajilta.

Kun ruokalajissa on vain vähän komponentteja, on raaka-aineiden laatu entistäkin tärkeämpää. Kotitekoisina tämänkin annoksen laatuun pääsee vaikuttamaan ihan itse. Saaristolaisleipä on helppotekoinen ja valmistuu suunnilleen itsekseen. Siian graavaaminen on samankaltainen simppelinpuoleinen homma. Lopputulos on kuitenkin aivan huipputasoa.

Villinä ja vapaana kasvanut siika alkaa olla harvinaista herkkua ja lisäksi uhanalainen lajikekin, mutta kasvatetusta siiasta onnistuu graavikala aivan oivallisesti. Kalan suolaaminen, jos mikä, on makuasia. Tönkkösuolaus on turhaa, mutta ei alisuolattukaan mukavalta maistu. Kun antaa kalafileen napata matkaansa suolan, tulee oman kokemukseni mukaan sopivaa.

Saaristolaisleivän ohje on monesti julkaistu ja varmasti tuttu kaikille. Mehevä leipä ei levitettä kaipaa, vaan graavisiikaviipaleet kannattaa asetella suoraan leivälle.

Tilli kruunaa kokonaisuuden. Kannattaakin valita kotimaista ruukkutilliä niin pitkään, kunnes oma maa alkaa antaa satoaan. Italialaisessa tillissä on mielestäni ylimääräistä aniksen makua, joka ei oikein istu pelkistettyyn herkkupalaan.

Ja sitten vaan leipä ääntä kohti! Tästä ei Vappu-brunssin pikkusuolainen parane!

Saaristolaisleipä
(3 kpl vuokaleipää)

1 l piimää (esim. asidofilus) tai appelsiinituoremehua
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 tl suolaa
3 dl leipä- tai mämmimallasta
3 dl kauralesettä
n. 1,1 l vehnäjauhoja

vuokien voitelemiseen: voita tai vuokasprayta

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva piimään, lisää joukkoon siirappi, suola, maltaat ja leseet. Alusta taikina vehnäjauhoilla, mutta jätä se löysäksi. Alustamiseen riittää puukauha eli ei tarvitse edes käsiään sotkea taikinaan. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.

Voitele leipävuoat. Jaa taikina niihin ja kohota uudelleen.

Kuumenna uuni 175 C. Laita leivät vuoissaan kypsymään uunin alatasolle. Paistoaika on noin tunti. Jäähdytä leivät vuoissa ja kumoa vasta jäähtyneinä.

Graavisuolattu siika
(n. 4 annosta)

1 kpl kokonainen siika
1 nippu tilliä
n. 0,5 dl karkeaa merisuolaa
mustapippuria myllystä

 

Fileoi siika. Sitä ei tarvitse suomustaa. Erottele tillinipusta varret ja lehdet, siirrä lehdet vaikkapa pakastusrasiaan ja jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Ota työpöydälle ensin noin 1/2 metriä alumiinifoliota ja repäise sen päälle noin metrin palanen leivinpaperia tai vastaavaa.

Ripottele leivinpaperille merisuolaa. Paina ensin fileen nahkapuoli suolaa vasten ja sen jälkeen lihapuoli. Tee toiselle fileelle samoin. Nosta toinen fileistä jäljelle jääneelle suolapedille ja rouhi sille mustapippuria myllystä. Asettele fileelle murskatut tillin varret ja nosta toinen filee päälle niin että pyrstö- ja pääosat fileistä menevät ristikkäin.

Kääri fileet tiiviiseen leivinpaperipakettiin. Tee paketista vielä tiiviimpi alumiinifolion avulla. Taittele leivinpaperi ja alumiinifolio siten, että et valuta fileistä irtoavaa nestettä päällesi kun avaat pakettia seuraavana päivänä.

Nosta siikapaketti yöksi jääkaappiin. Muista kääntää paketti jossain vaiheessa tasaisen suolaantumisen varmistamiseksi.

Juuri ennen tarjoilua nosta siikafilee leikkuulaudalle, rapsuta ylimääräiset suolat ja mausteet pois ja viillä kalasta ohuita viipaleita. Asettele graavisiikaa saaristolaisleipäviipaleille ja viimeistele annos tillillä. Nauti kylmän snapsin tai oluen kera.

Tulosta resepti

 

6 vastausta artikkeliin “Yksinkertainen on kaunista”

 1. Minna

  Pitänee kokeilla, edes:) jos vaikka Partybrot- muoteilla vapun kunniaksi 🙂


 2. Sarck

  Mahtoikohan tuosta copypeistatessa kadota jonnekin siihen saaristolaisleipäreseptiin kuuluva 3 dl ruisjauhoja? Tarkistaisitko reseptin ainesluettelon uudelleen, kiitos.


  • Heli Aalto

   Ei siitä puutu. Tällä ohjeella tein leipätaikinan viimeksi viime viikonloppuna. Taikina on löysää, sellaista lusikoitavaa. Jos jossakin muussa ohjeessa on käytetty kaljamaltaita, voi olla tarpeen lisätä jauhoja. Olen nyt leiponut mämmi- ja leipämaltailla (Rantasen leipä- ja mämmimallas:http://www.suomikauppa.fi/product_info.php?products_id=725), joka on sileää ja jauhomaista. sen vuoksi mainitsinkin maltaan laadusta erikseen.


 3. Herra R

  Etuoikeuteni oli saada maistaa.


Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo