Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Sopivasti suolaiset viininlehtikääryleet

Pääsiäisenä meillä kokkailtiin Lähi-itä teemalla ruokaa sukulaisporukassa peräti 16 hengelle nyyttikestihengessä. Me toimme reseptit ja ohjeistimme mitä jokainen tuo mukanaan. Kokkaus hoidettiin porukalla isovanhempien keittiössä, kaikille löytyi tekemistä kurkkujen pilkkomisesta falafelien paistamiseen ja grillin kaivamiseen talviteloilta. Tarjolla oli tabouleh-salaattia, falafelejä, tsazikia, hummusta, pitaleipiä, lohkoperunoita, munakoisotahnaa, viininlehtikääryleitä, kanavartaita ja lihapullia. Jälkiruokana tarjottiin viikunapiirakkaa.

Ajattelimme esitellä aterian pala kerrallaan lähtien liikkeelle viininlehtikääryleistä.

Tältä lautaselta nyt esittelyssä viininlehtikääryleet, eli nuo söpöt vihreät rullat.

Viininlehtikääryleet ovat suolainen herkku, jonka tekeminen vaatii pientä sorminäppäryyttä ja hieman aikaa. Kääryleet voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi, sillä ne maistuvat paremmilta vuorokauden maustuttuaan.

Näissä kääryleissä on kasvistäyte, mutta niihin voi käyttää myös jauhelihaa. Riisiä ei täytteestä kannata kuitenkaan unohtaa, se pitää kääryleen mukavasti koossa ja on olennainen osa perinteistä reseptiä. Täyte kääräistään viininlehtiin, joita myydään etnisissä ruokakaupoissa säilöttynä suolaliemeen. Itse ajattelimme koittaa kesällä tehdä kääryleitä mökin kasvihuoneen viinirypäleestä, jossa on muhkeita lehtiä. On vain vaikea arvioida milloin lehdet ovat parhaimmillaan tähän käyttötarkoitukseen, saati miltä kyseisen lajin lehdet edes maistuvat.

Viininlehtikääryleet ovat kaiken rullaamisen arvoisia.

Resepti on bongaus alun perin Helsingin Sanomien sivuilta. Sitä on hieman muokattu oman maun mukaan. Viininlehtikääryleet voi tehdä osaksi tämänkaltaista pienistä osista koottavaa ateriaa, tai ne voi syödä sellaisenaan esimerkiksi vaalean leivän seurana.

Tässä minimittainen videoklippi, jolta näkyy miten täyte kääräistään lehteen. Tee muutama ja hetken kuluttua se sujuu jo nopeasti.

Terkuin, Ilona ja Lotta

Viininlehtikääryleet

400 g säilöttyjä viininlehtiä

2 sipulia

1/2 dl oliiviöljyä

100 g pinjansiemeniä

1 dl keltaisia rusinoita

2 dl pitkäjyväistä riisiä

1 iso sitruuna

1 tl kuivattua minttua

1 tl kanelia

1 pieni puntti persiljaa

1 tl mustapippuria

1 tl suolaa

6–7 dl vettä

 

Laita viininlehdet likoamaan kuumaan veteen noin tunniksi. Jos lehtiä ei liota, tulee kääryleistä liian suolaisia. Valmista sillä välin täyte.

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy isossa paistokasarissa. Kuullota sipuli ja pinjansiemenet öljyssä kevyesti. Lisää riisi ja pieneksi pilkotut rusinat ja jatka paistamista vielä vähän aikaa.

Leikkaa sitruunasta muutama viipale talteen. Purista lopusta mehu. Lisää pannulle riisin joukkoon 4 dl vettä ja kaikki mausteet sekä sitruunan mehu. Sekoita. Anna hautua kannen alla puolisen tuntia.

Nostele liotetut viininlehdet siivilän päälle ja valuta.

Täytä ja taittele kääryleet seuraavasti: Aseta viininlehti työtasolle ruotopuoli alaspäin. Laita ruokalusikallinen riisitäytettä keskelle viininlehteä. Napsauta poikki lehden varsi. Taita ensin lehden oikea sivu, sitten vasen sivu täytteen päälle ja kääri lehti tiiviiksi pötköksi lehden kärkeä kohti. Koordinaatit voit katsoa tekemästämme minimittaisesta videosta.

Laita kattilan tai pannun pohjalle muutama viininlehti. Aseta valmiit kääryleet kattilaan, jatka seuraavaan kerrokseen, kun pohja on täynnä. Lisää lopuksi kattilaan 2–3 dl vettä ja tilkka oliiviöljyä. Leikkaa päälle muutama sitruunanviipale.

Laita kansi kattilan päälle ja keitä pienellä teholla noin 1–1 1/2 tuntia.

Ota kattila liedeltä ja anna kääryleiden olla keitinliemessä 2–3 tuntia. Neste imeytyy tässä ajassa. Jäähdytä viininlehtikääryleet. Tarjoa kylmänä.

Tulosta resepti

Kommentoi